Sağlıklı Yaşam Parkına ve KETEM’e bekliyorlar

Published on:  /   Yorum yapılmamış

1-7 Nisan Kanser Haftası Herkesi sağlıklı ve kansersiz bir yaşam için Sağlıklı Yaşam Parkına ve KETEM e bekliyorlar.

 

Kanser günümüzde önemli bir halk sağlığı sorunu olarak gündemdeki yerini koruyor. Sebebi bilinen ölümler sıralamasında kalp ve damar hastalıklarından sonra ikinci sıradaki kanser, öldürücülüğü yanında bıraktığı sakatlıklar ve tedavisindeki yüksek maliyetler nedeniyle iş gücünde ve ülke ekonomisinde çok ağır kayıplara neden oluyor.. Toplum tabanlı taramalarla bu kayıpların önlenmesi mümkün olmaktadır. Bu yüzden erken tanı için yapılan taramaların ulaşılabilirliği ve kolaylığı önemlidir. Özellikle, meme kanseri, rahim ağzı kanseri ve kolon(bağırsak ) kanseriyle ilgili taramalar KETEM’ lerde ücretsiz olarak yapıl yor..

Meme kanseri ülkemizde ve dünyada en önemli sağlık problemlerinden biri. Kadınlarda 1. Sırada yer alıyor. Ulusal standartlara göre 40-69 yaş arasındaki kadınlara 2 yılda bir mamografi çekerek erken tanı mümkündür. Böylece erken teşhis edildiğinde tedavi oranı çok yüksek olabiliyor.

Rahim ağzı kanseri, kadınlarda en çok ölüme neden olan 2. Kadın kanseridir. En önemli nedeni HPV (Human papilloma virüs) yani insan siğil virüsüdür.   30-65 yaş arası kadınlarda 5 yılda 1 HPV-DNA ve smear taraması yapılarak erken tanı ve tedavi mümkün olabiliyor.

Kolon kanseri içinde 50-70 yaş arası kadın ve erkeklere GGT( gaitada gizli kan testi ) ile erken tanı mümkündür. Tüm bu kanserlerle ilgili taramalar KETEM lerde ücretsiz olarak yapılmakta ve tanı konduğunda da hastaların tedavisi için gerekli yönlendirmeler yapılmaktadır.

Kanser konusunda toplumda farkındalık yaratmak, halkı bilinçlendirmek için en önemli merkezlerden biri Sağlık Bakanlığına bağlı çalışan KETEM ( Kanser Erken Teşhis Tarama ve Eğitim Merkezi) lerdir.  İskenderun KETEM 2014 yılında hizmet vermeye başladı. Mayıs 2016 dan itibaren  eski bit pazarında Sağlıklı Yaşam Parkı bünyesinde hizmet vermeye devam ediyoruz. Sağlıklı yaşam parkı bünyesinde bulunan obezite birimi, eğitim birimi sağlıklı yaşam için yapılması gerekenler ,diyet , fiziksel aktivitenin önemi , sigara ve alkolle mücadele gibi konularda  farkındalık eğitimlerine büyük bir azimle devam ediyor.

Kategori:
Etiketler:

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.