İSTE’de sanata engel yok!

Published on:  /   Yorum yapılmamış

Yaklaşan “Dünya Otizm Farkındalık Günü” vesilesiyle İSTE Mustafa Yazıcı Devlet Konservatuvarı Konser Salonu’nda “Engelsiz Sanat Etkinliği” düzenlendi.

 

İskenderun Teknik Üniversitesi (İSTE) Mustafa Yazıcı Devlet Konservatuvarı Konser Salonu’nda gerçekleştirilen ve Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Eğitim Fakültesi Öğretim Görevlisi Dr. Şule Erden Özcan’ın konuşmacı olarak katıldığı, İSTE Mustafa Yazıcı Devlet Konservatuvarı (MYDK) öğretim görevlisi ve öğrencileri tarafından bir müzik resitali sunuldu. Başarıyla bitirdiği İSTE’de MYDK’da öğretim görevlisi olarak kariyerine devam eden otistik müzik dehası Buğra Çankır ise canlı piyano performansıyla izleyenlerden büyük alkış aldı.

Buğra Çankır özelinde otistik bireylerin müzikle olan ilişkilerini konu alan bir konuşma yapan ÇÜ Eğitim Fakültesi Öğretim Görevlisi Dr. Şule Erden Özcan, otistik bireylerin eğitiminde eğitimcilerin keşfederek buldukları çözümlerin yanında, onlara kolaylıklar sağlanması gerektiğini belirtti. Dr. Şule Erden Özcan bir konservatuvarın eğer marka olmak gibi bir hedefi varsa otizmde uzmanlaşmış özel eğitimcilerin desteğini alması gerektiğini ifade ederek sözlerini şöyle sürdürdü:

Dünyanın birçok yerinde otizm spektrum bozukluğu olan bireyler için konservatuvarlar çok daha erken yaşlarda kapılarını açmış, belli yaş sınırları ve ebeveynlerin de okula geliyor olması gibi bir takım ön koşullar koymuşlardır. Yeni yöntem ve metotlarla bu öğrencilerin eğitim süreci nasıl olmalıdır, bu öğrencilere eğitim veren öğretim elemanlarımızın da görüşleri alınarak neler yapılabilir gibi soruların cevaplanması için mutlaka otizmle ilgili gelişmeler takip edilmelidir. Başka yerlerde daha doğru metotlar var ise incelenmeli hatta oradaki öğretim elemanları ile irtibata geçilip üniversiteler arasında gidiş gelişler sağlanarak eğitim metotlarının daha yeni, teknolojiye, bilime ve yeniliklere açık hale getirilmesi gerekmektedir.  Bu şekilde, otizm tanısı almış müzik dehaları Mozart, Straus ve benzeri gibi ileride bu konservatuvarlardan da müzik dehaları çıkabilir”

Dr. Şule Erden Özcan’a ve İSTE MYDK öğretim görevlisi ve öğrencilerine teşekkür eden İskenderun Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Türkay Dereli ise konuşmasında; “Müzik ve üniversite evrenseldir. İşte bugün burada üniversitemizde müthiş bir performans izledik. Yerel ezgileri ve klasikleri hep birlikte dinledik. Üstelik bunları bize “’engel tanımayan gençlerimiz’ dinletti. Onlar bunu başarabiliyor. Çünkü başarabileceklerine inanıyorlar. Geçen yıl dereceyle mezun olan öğrencimiz müzik dehası Buğra Çankır, bugün Konservatuvarımızda öğretim görevlisi olarak çalışmaktadır. Buğra Çankır, azmin önünde hiçbir engelin duramadığının en büyük kanıtıdır. Buğrayı yetiştirerek bu günlere getiren başta ailesi olmak üzere, tüm öğretim görevlilerimize teşekkürlerimi sunuyorum. Buğra’nın önümüzdeki hafta yurt içinde ve dışında konserleri var, dünyanın dört bir yanından teklifler alıyor. O yüzden biz bu sene programımızı biraz öne çekmek zorunda kaldık. Kendisine şimdiden başarılar diliyorum. Yolun açık olsun Buğra” dedi.

Program Rektör Prof. Dr. Türkay Dereli’nin, Dr. Şule Erden Özcan ve Buğra Çankır’a çiçek takdim etmesi ve hatıra fotoğraflarının çekilmesiyle sona erdi.

Kategori:

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.