BALIKLARIMIZA YÖNELTİLEN İDDİALAR ASILSIZ

Published on:  /   Yorum yapılmamış

Norveç somonunun Türkiye sularında yetişen balıklardan daha sağlıklı olduğu algısının yaratılmasına; Akdeniz Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Ali Can Yamanyılmaz tepki gösterdi.

 

Türk balıkçılığının dünyadaki yükselişini önlemek için böyle bir girişimde bulunulduğunu savunan Yamanyılmaz, “Yöneltilen iddiaları görmezden gelerek balıklarımızı gönül rahatlığı ile tüketebiliriz. Çocuklarımıza gönül rahatlığı ile balıklarımızı yedirebiliriz” dedi.

 

Türk denizlerinde ve iç sularda yetişen başta hamsi, çipura, levrek, alabalık ve Karadeniz somonu olmak üzere tüm çeşitlerin omega3 açısından zengin olduğunu aktaran Yamanyılmaz, Türkiye’nin su ürünleri çeşitliliği ve üretim miktarı bakımından çok zengin olduğunu dile getirdi. Bu tür reklamların ihraç pazarlarında imajı zedelemeye yönelik olduğuna dikkat çeken Yamanyılmaz, “Türkiye 2016 yılında 87 ülkeye su ürünleri ihracatı yaparak dünya su ürünleri sektöründeki gücünü ispat etmiştir” diye konuştu.

 

SOMON İTHALATI HER YIL ARTIYOR

 

Norveç somonunun ülkemize vergisiz geldiğini bildiren Yamanyılmaz, 2003 yılında Türkiye- EFTA ülkeleri arasında bir Serbest Ticaret Anlaşması imzalandığını anımsatarak, “Bu anlaşma gereğince ülkemize Norveç’ten su ürünleri ithalatında vergi uygulanmıyor. Bu tarih itibariyle de somon ithalatı her yıl artan rakamlarla devam ediyor. Serbest ticaret anlaşmasının imzalandığı yıl olan 2003 yılından 2015 yılına somon ithalatındaki artış oranı 35 mislidir. 2015 yılı ithalat verileri ile 2003 yılı verilerini karşılaştırdığımızda ithalat oranında inanılmaz bir artış görebiliyoruz” şeklinde konuştu. Yamanyılmaz, ayrıca 2015 yılında 110 ton su ürünleri ithalatında toplamda 8.500  tonluk somon balık ithalatı yapıldığını da belirtti.

 

Bu anlaşma ile Türkiye’ye sıfır gümrük ile ithal edilmeye başlanan somonun, Türk mutfağında levrek, çipuraya rakip olduğunu belirten Yamanyılmaz, bazı çevrelerin ithal somonun Türkiye sularında yetişen balıklardan besin değeri olarak daha üstün olduğunu iddia ettiğini aktardı. Bu algının halkın yanılgıya düşmesine neden olduğunu bildiren Ali Can Yamanyılmaz şöyle konuştu: “Son dönemde medyada yayınlanan bazı tanıtımlarda somon balığının ülkemizde üretilen deniz balıklarına kıyasla daha çok omega-3 içerdiği ifade edilmektedir. Oysaki son dönemde yapılan araştırmalar, Türk balıkları levrek ve çipuranın omega-3 zengini olduğunu ortaya koymuştur.”

 

SU ÜRÜNLERİNİ AVRUPA BİRLİĞİ’NE İHRAÇ EDİYORUZ

 

Su ürünleri sektörünün; halkın kaliteli protein ihtiyacını karşılamanın yanı sıra önemli ölçüde ihracat gerçekleştirerek ülke ekonomisine değer kattığını anlatan Yamanyılmaz, sözlerini şöyle sürdürdü: “Avrupa Birliği’nin, hayvansal ürün ithalatında öngördüğü insan sağlığına elverişli kalite ve standartların ne kadar hassas ve kritik değerleri içerdiğini ve bizim bu ürünümüzü AB ihraç edebildiğimizi dikkate alırsak, ülkemiz kültür balıklarının insan sağlığına elverişli kalite ve standartlarda üretildiğinin ve tereddütsüz tüketilebileceğinin en önemli ispatı olacaktır.”

Kategori:

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.