İsim gününde vaftiz töreni sevici

Published on:  /   Yorum yapılmamış

İstanbul’dan başlayarak ‘Hac Yolculuğu’na çıkan Ermeni Cemaati, ziyaretleri kapsamında ilk durağı olan Kayseri Surp Kirkor Lusavoriç Kilisesi, daha sonra İskenderun Karasun Manuk Ermeni Kilisesi ve son olarak da Samandağ Vakıflı Köyü Ermeni Kilisesi’nde buluşup ‘Surp Badarak’ ayinine katıldı.

Ziyaretlerinin ikinci durağı olan ve 1872 yılında kurulan tarihi Karasun Manuk Ermeni Kilisesi’nin ‘İsim Günü’ ve Hatay Bölgesi Ermeni Kiliseleri Din Görevlisi Avedis Tabaşyan’ın kızı Talin Tabaşyan’ın ‘Vaftiz Töreni’nde bir araya gelen cemaate Ermeni Patrikhanesi tarafından görevlendirilen Başrahip Tatul Anuşyan, Rahip Şnork Donikyan, Başpapazlar Antreas Hagopyan, Kevork Çınaryan, Peder Drtad Uzunyan, diakonlar ve İstanbul Kumkapı Ermeni Kilisesi Koğtan Korosu eşlik etti.

İki mutluluğun bir arada yaşandığı bu özel güne ayrıca İskenderun Katolik Kilisesi Anadolu Havarisel Vekili Paolo Bizetti ve Papazlar Lucian Abalintoaiei, Julius Ohanele de katıldı.

 

“Kötülüğe karşı mücadele etmek zorundayız”

Barış için duaların edildiği, mumların yakıldığı ve Koğtan korosunun güzel sesi ile ilahilerin söylendiği Surp Badarak Ayini’n de kısa bir vaaz veren Başrahip Tatul Anuşyan, “Bu dünyada hepimizin kuvvete yönelik bir bakış açısı var. Herkes kuvvetlenmek istiyor. Herkes daha güçlü olmak istiyor. Ancak bu güç gün gelecek, artık güç olmaktan çıkacak. Güç ruhani güç anlamında kullanıldığında ve o anlamda ele alındığında değerlidir ve gerçektir. Bu dünyada bir yaşam kavgamız var. Biz o kavgayı gerçekleştirirken, gündelik ekmeğimizin peşinde koşarken maddi olarak da güçlenmeyi her zaman düşünmekteyiz. Maddiyatınız yeterli olmayınca, yaşayacağınız sorunların da farkındayız. Ancak gücün ne olduğunu, nasıl güçlenmek gerektiğini düşündüğümüzde Boğos Arakyal bizim imdadımıza yetişip diyor ki; ‘Bizim kavgamız insanla değil. Bizim kavgamız bu dünyadaki kötülüklerle. Bu dünyada karşımıza çıkan sorunlarla. Kötülüğün sebep olduğu sorunlarla. İşte bu bağlamda insanın özgürlüğünü elinden alan, iman, ibadet özgürlüğünü elinden alan, insanın ruhani yaşantısını elinden çalan bir kötülük var dünyada. Ve bu kötülüğe karşı mücadele etmek zorundayız her şeyden önce ruhsal olarak. Çünkü huzursuzluk yaratan kötü güçlere karşı bir mücadele gerekiyor. Ve o mücadeleyi vermek için birilerinin seferber olması gerekiyor. Bu bağlamda Emniyet Güçlerimize müteşekkiriz bizlerin burada emniyetini sağladıkları için” dedi.

 

“İmanınız kalkanınız olsun”

Sözlerine Karasun Manuk Ermeni Kilisesi için önem taşıyan isim gününden bahsederek devam eden Anuşyan, “Bugün kilisemiz için önemli bir gün. Her yıl bu zamanda dua ettiğimiz kilisemizde ‘Karasunmanuk’u hatırlıyoruz. Karasunmanuk’un hayatına baktığımız zaman imanından vazgeçmemek için ölümü göze alan 40 şehitler aklımıza geliyor. ‘Zırh olmadan savaşamazsınız. Doğru olacaksınız. Pak ve temiz olacaksınız. Gerçeğin ve adaletin peşinden gideceksiniz. Etrafınızdakilere bakıp onların yanlış yolundan gitmeyeceksiniz. İman kalkanını kullanacaksınız. İmanınız hayatınız boyunca size kalkan olacak’ diyor Boğos Arakyal. İşte bu sözlerin ışığında hayatımıza imanlı birer kişi olarak devam edeceğiz” diye konuştu.

Verilen vaazın ardından ‘Surp Badarak’ ayinine katılan cemaate Başpapaz Antreas Hagopyan ve Hatay Bölgesi Ermeni Kiliseleri Din Görevlisi Avedis Tabaşyan tarafından ‘Hağartutyun’ verildi.

 

 

“İki katı mutluluk yaşıyoruz”

Ermeni Cemaatini bir araya getiren İskenderun Karasun Manuk Ermeni Kilisesi ‘İsim Günü’ ayininde Başrahip Tatul Anuşyan tarafından Kilisenin Başpapazı Avedis Tabaşyan’ın kızı Talin Tabaşyan’ın ‘Vaftiz Töreni’ gerçekleştirildi.

Düzenlenen vaftiz töreninde Talin bebeğe vaftiz isim olarak ‘Anna’ adı verildi. Bebeğin Vaftiz Anne ve Babası ise Anet-Kamer Karataylı çifti oldu.

Kızlarının vaftiz töreninde mutlulukları gözlerinden okunan Başpapaz Avedis Tabaşyan ve Eşi Hayganuş Tabaşyan, iki sevinci bir arada yaşamanın mutluluğunu paylaştıklarını dile getirdiler.

Düzenlenen ayinin ardından Ermeni Cemaati mezarlığa geçerek, ölülerin ruhuna dualar okuyup, Samanda Vakıflı Köyü Ermeni Kilisesi’nde ‘Surp Badarak’ ayinini yapmak üzere yola çıktı.

Kategori:

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.