Ünlü Moda Tasarımcısı Korçan: “Dünyanın en kaliteli ipeği Hatay İpeğidir”

Published on:  /   Yorum yapılmamış

Samandağ Belediyesi ve Samandağ Kadın Dayanışma Derneği işbirliğiyle hazırlanan 1.Ulusal İpek Baharı Festivali’na onur konuğu olarak katılan Ünlü Moda Tasarımcısı Bahar Korçan’a Samandağ Belediye Başkanı Mithat Nehir tarafından plaket takdim edildi. Plaket töreni sonrasında; Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş ve CHP İl Başkanı Mehmet Güzelmansur ile bir süre sohbet eden Korçan; Hatay’da binlerce yıldır üretilen ipeğin, dünyanın en iyi ipeği olduğunu söyleyerek sözlerine şöyle devam etti:
“Son yıllarda ekonomisi hızla büyüyen ülke dendiğine akla ilk Çin geliyor. Gelişen sanayi, artan üretim, dünyaca ünlü markaların Çin’de açtığı fabrikalar derken; neredeyse her şey ‘Made in China’ oldu. İpeğin kendi buluşları olduğunu söyleyen Çinliler; şimdilerde ipek yerine sentetik ya da pamuklu ürünler kullanıyorsa da ipek yine yerini koruyor. Fakat buna rağmen ben; Hatay İpeği’nin dünyanın en kaliteli ipeği olduğunu iddia ederim.”
Moda dünyasına adım attığı ilk günden beri Hatay İpeği kullandığını söyleyen Korçan;
“İpek; insanın kumaşla tanıştığı ve daha iyisini, güzelini üretmeye çalışırken tesadüfen bulduğu, en kıymetli, en gösterişli, muhteşem bir kumaş türüdür. Uğruna savaşlar verilen, üretimi sır gibi saklanan, geçmişte altınla eş tutulan, hatta para yerine kullanılan bu kumaşın yerini tutabilecek bugüne kadar başka hiçbir şey alamadı. Nasıl ki altın değerini hiçbir zaman kaybetmezse ipek de değerini hiçbir zaman kaybetmez. İşte bu noktada Hatay İpeği’ni önemsemek, daha çok değer vermek gerekir diye düşünüyorum. Hatay’da binlerce yıldır ipek üretiliyor. Yıllar önce Hataylı bir üreticiye desinatörle çalışması gerektiğini önermiştim. Şimdi görüyorum ki; Hatay’da farklı dokuma stilleri geliştirilmiş. Dolayısıyla çok farklı seçeneklerle karşılaşıyorum. Hatay İpeği, doğal kumaşların yeniden önem kazandığı günümüzde, geleneksel üretim şekliyle daha da ilgi çekiyor. İlk oluşum sürecinden itibaren, desenlerinin ve renk tonlarının seçimi kumaşı daha da değerli kılıyor ” dedi.
İpek Yolu güzergâhında bulunan Hatay’ın son yıllarda eski  canlılığına kavuşmaya başladığını farkettiğini, bu noktada kendisinin de katkıda bulunmak istediğini söyleyen Bahar Korçan;
 
“Bu kenti ve insanlarını çok seviyorum. Nefes almak istediğim her an Hatay’a atıyorum kendimi. Hatay ve Hataylılar bana, ruhuma iyi geliyor. Bu yüzden minnettarım bu şehre. Hatay için daha önce minik bazı projeler yaptım. Antakya Medeniyetler Korosu’nun Hatay İpeği kullanarak yaptığım kostüm tasarımı ve ” Gerçek Marka Anadolu” adlı vermiş olduğum konferans bunlardan bazıları. Ancak şimdi Hatay için büyük boyutlu, çok önemli bir projenin tasarım aşamasındayım. Hazır olunca tekrar Hatay’a geleceğim” dedi. 
 
Bahar Korçan Kimdir?
1992 yılında Naturel isimli koleksiyonuyla İTKİB’in düzenlediği yarışmayı kazanarak ismini duyurdu. Lisedeki resim öğretmeni tarafından modaya yönlendirilen tasarımcı, yarışmanın öncesinde yedi yıl Vakko’da çalıştı. 1993 yılında Türkiye’nin ilk moda tasarım ofisini açtı. 1999 yılında İstanbul Moda Günleri’nde En İyi Tasarımcı seçilerek ödüllendirildi. O dönemde Modern Dans Topluluğu ve Ankara Devlet Opera ve Balesi’nin yanı sıra Tarkan, Sezen Aksu, Yonca Evcimik, Demet Akbağ gibi sanatçıları giydirdi. Türkiye’de ünlüler için tasarım yapmanın, tasarımcılar açısından önemli bir pazarlama ve iletişim faaliyeti olması konusunda öncülük yaptı. Öykü ve şiir de yazan Korçan, koleksiyonlarını çoğu zaman bu yazıların üzerine kurguladığını belirtiyor. Yazdığı şiirleri eşliğinde TRT İstanbul Radyosu’nda sunduğu 2011 İlkbahar/Yaz koleksiyonu, dikkat çeken çalışmalarından biri oldu. Bahar Korçan; çeşitli kurum ve kuruluşlar için forma, kostüm,  kırtasiye, sofra takımı ve seramik döşeme gibi farklı alanlarda da çalışmaya devam ediyor. Bahar Korçan; onlarca ödülün sahibi olup, TGSD (Türkiye Giyim Sanayicileri Derneği ) nin yönetim kurulu üyesi, İstanbul Moda Tasrımcıları Derneği Kurucu Başkanı ve KAGİDER kurucu üyesidir.
Kategori:

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.