Prof. Dr. Kılınç: “Üniversitemiz sağlık alanında şanslı bir üniversite”

Published on:  /   Yorum yapılmamış

Her yıl artan bir ilgiyle kutlanan ve başta doktorlar olmak üzere sağlık çalışanları arasında dayanışmaya vesile olan 14 Mart Tıp Bayramı, Tayfur Ata Sökmen Tıp Fakültesi tarafından çok sayıda davetlinin katılımı ile kutlandı. İlk olarak Tıp Fakültesi Dekanlığında düzenlenen organizasyonda öğrenci ve konuklara döner ve ayran ikramı yapıldı.

Oldukça renkli geçen yemek etkinliğinin ardından saat 14.00’da Atatürk Konferans Salonunda ‘14 Mart Tıp Bayramı’ dolayısıyla konferans düzenlendi. Aziz şehitler anısına bir dakikalık saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın ardından başlayan program konuşmalarla devam etti. Programda ayrıca müzik dinletisi de yapıldı.

Programda konuşan Üniversitemiz Rektör Vekili Prof. Dr. Mehmet Kılınç, Mustafa Kemal Üniversitesinin sağlık alanında çok şanslı bir üniversite olduğunu belirtti.

Mustafa Kemal Üniversitesi Tıp Fakültesi’nin 1992 yılında Üniversite ile birlikte kurulduğunu söyleyen Prof. Dr. Kılınç fakültenin kuruluşu ile ilgili şunları aktardı: “Fakültenin hayata geçmesi 2002 yılına denk geliyor. 2002 yılında 60 kadar hekim ilk defa medikososyal hekim olarak göreve başladılar. 2007 yılında ilk öğrencilerimizi aldık. Yaklaşık 10 yıldır yeni binada hizmet veriyoruz. Yeni binada hizmet vermeye başladığımızdan bu yana hastanemiz sürekli genişleme eğilimi gösteriyor. Şu an inşaatı devam eden kadın doğum hastanesi ve poliklinik binası bir aksilik olmazsa bu yılsonunda bitmiş olacak.”

Üniversitenin sağlık alanında iyi bir yere gelebileceğine vurgu yapan Kılınç, “YÖK’ün bazı üniversiteleri destekleme eğilimi var. Bu konuda Mustafa Kemal Üniversitesi’nin sağlık alanında desteklenmesi için başvurusunu yaptık. Üniversitemizin tıp fakültesi, diş hekimliği fakültesi, fizik tedavi rehabilitasyon yüksekokulu, sağlık yüksekokulu, sağlık hizmetleri meslek yüksekokulu gibi bölümleri var. Umarım bu yüksekokullar ve meslek yüksekokullar birleşir ve sağlık bilimleri fakültesine dönüşür. Böylelikle üniversitemiz sağlık alanında kendini ön plana çıkartır. Gelişmiş bir üniversite olarak Türkiye’de adını duyuran bir üniversite olur.” ifadesini kullandı.

Hatay Tabip Odası Başkanı Dr. Cengiz Haksöz ise bundan 190 yıl önce 1827 de padişah 2. Mahmut döneminde modern anlamda ilk tıp eğitiminin başlamasının yurdumuzda tıp bayramı olarak kabul edildiğini dile getirdiği konuşmasında, “Ancak 14 Martın tıp bayramı olarak kutlanması ilk olarak 1919 yılında başlamıştır. Bu tarihte Dr. Besim Ömer, Dr. Akil Muhtar gibi dönemin ileri gelen hekimleri ve tıp öğrencilerinin İstanbul’un işgaline karşı başlattıkları protesto kurtuluş savaşını ateşleyen kıvılcımlardan olmuştur. Bir can kurtarmayı bütün insanlığı kurtarmakla eşdeğer tutan anlayışın sahipleri olarak gece gündüz insanımızın sağlığı için hizmet ediyoruz. Mesleğimizi uygularken bilimsel yöntemler kullanılmasını önemsiyoruz. İnsanlar terörle, savaşla ölmesin, ülkemizde sağlıklı, mutlu ve huzurlu bireyler yaşasın diye çabalıyoruz. Akıl ve beden sağlığının birbirinden ayırmıyoruz. Teröre, savaşa, yolsuzluk ve yoksulluğa itirazımız bu yüzden.” diye konuştu.

Tayfur Ata Sökmen Tıp Fakültesi Dekan Yardımcısı Prof. Dr. Cahit Özer de Ülkemizde 40 yıldan bu yana 14 Mart’ı içine alan haftanın sağlık haftası olarak kutlandığını belirterek, “Bu hafta içerisinde bir yandan sağlık çalışanlarının sorunlarını konuşarak özlük haklarımıza dikkat çekmeye çalışıyoruz bir yandan da eğlenceli programlarla bu haftayı kutluyoruz.” dedi.

Bugünkü programda 14 Mart’ın anlamını kavramaya çalışırken ana temalarının ‘Türk Tıbbının Tarihsel Gelişimi’ olduğunu sözlerine ekleyen Özer, “Sağlık eğitimini, sağlık hizmetlerini ve bilimsel araştırmaları sizlerle burada konuşmaya çalışacağız. Fakültemiz genç bir fakülte olmasına rağmen önemli yollar kat etmiştir. Çok sayıda uzman hekim yetiştirdik. Çok sayıda hekim mezun ettik.” şeklinde konuştu.

Geçen 16 yıl içinde önemli ilerlemeler kaydettiklerini ifade eden Özer, “Artık kaliteyi önemsiyoruz. Ve sağlık alanında Tıp Fakültesi’nde mezuniyet öncesi eğitimde akreditasyon amacıyla başvuruda bulunduk. Bu süreçten alnımızın akıyla çıkacağımıza inanıyorum. Ve ülkemizin sayılı tıp okulları arasında yerimizi alacağız.” diye vurgu yaptı.

Konuşmaların ardından hekimlik mesleğine yıllarını veren doktorlara Hatay Vali Yardımcısı Erol Özkan ve Rektör Vekilimiz Prof. Dr. Mehmet Kılınç tarafından plaket takdimi yapıldı.

Daha sonra Prof. Dr. Ertuğrul Eğilmez tarafından 14 Mart Tıp Bayramı temasını kapsayan ‘Türk Tıbbının Tarihsel Gelişimi’ konulu sunum yapıldı.

Kategori:

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.