Suriyellerin eğitim sorunu YÖK’ün merceğinde

Published on:  /   Yorum yapılmamış

Türk Yükseköğretiminde okuyan ve gelecek yıllarda okuyacak Suriyeli öğrencilerin yükseköğretim sistemimize entegrasyonu, uyum sorunlarının çözümleri gibi konuların detaylı bir şekilde tartışılması amacıyla ‘’Türk Yükseköğretim Sisteminde Suriyeli Öğrenciler Uluslararası Konferansı’’ düzenlendi.
09 Mart 2017 Perşembe günü saat 09.00’da Mustafa Kemal Üniversitesi Atatürk Konferans Salonu’nda düzenlenen konferansa YÖK Başkanı Prof. Dr. M. A. Yekta Saraç, Hatay Valisi Erdal Ata, MEB Müsteşar Yardımcısı Ercan Demirci, Hatay Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Selim Matkap, Mustafa Kemal Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hasan Kaya ve 50 üniversite rektörü, Vali Yardımcısı Aydın Tetikoğlu, İl Emniyet Müdürü Kamil Karabörk, AB Türkiye Delegasyonu yetkilileri ile çok sayıda öğrenci ve akademisyen katıldı.
Suriyeli öğrencileri konu alan kısa video gösterimi ile başlayan program, protokol konuşmaları ile devam etti.
Konuşmasını yapmak üzere kürsüye gelen Hatay Valisi  Erdal Ata, komşumuz Suriye’de 2011 yılında başlayıp halen devam eden belirsiz ve istikrarsız, sancılı bir dönem yaşandığını ifade ederek ‘’İç karışıklık olarak başlayıp uluslararası bir sorun haline gelen Suriye’deki kriz, milyonlarca insanın zorunlu olarak ülkelerinden ayrılmalarına sebep olmuş ve bu büyük göç dalgasının başlangıç yerlerinden biri de ilimiz olmuştur. ‘’ dedi.
Hatay’ın yalnızca bu nüfus hareketinin geçiş noktalarından biri olmadığını, yüz binlerce Suriyeliye ev sahipliği yaparak büyük Türkiye Cumhuriyeti’nin şefkatli yüzü olduğunu belirten Vali Ata, ‘’İlk andan itibaren Suriyeli kardeşlerimizin başta barınma, sağlık ve gıda olmak üzere tüm ihtiyaçlarıyla yakından ilgilenilmiştir.  Savaş; şehirleri, hayatları, aileleri perişan ettiği gibi Suriyeli gençlerin eğitimlerini de yarım bırakmıştır. Eğitimin temel ve evrensel bir insan hakkı olduğu bilinciyle bizler, ilk andan itibaren Suriyeli çocuk ve gençlerin eğitimlerine devam etmelerini sağlamak adına tüm imkânlarımızı seferber ettik.  İlimizde 4’ü kamp içi, 113’ü kamp dışı olmak üzere 117 geçici eğitim merkezi bulunmaktadır. Kamp içinde 3.482, kamp dışında 40.953, Bakanlığımıza bağlı okullarda 11.198 olmak üzere toplam 55.633 Suriyeli öğrenci ilimizde öğrenim görmektedir.’’ dedi.
Bakanlığımıza bağlı 23 resmi okulumuzun farklı zamanlarda kullanılmak üzere geçici eğitim merkezlerine tahsis edildiğini belirten Vali Ata, ‘’Geçici eğitim merkezlerine tahsis edilen bu okullarımızda 7.442 Suriyeli öğrenci öğrenim görmektedir. Bakanlığımız tarafından geçici eğitim merkezlerinde öğrenim gören Suriyeli öğrencilerin tamamına Milli Eğitim Bakanlığı tarafından gönderilen Arapça basılmış ders kitabı dağıtımı yapılmaktadır. Suriyeli çocukların ilk ve ortaöğretim düzeyindeki eğitim sorunlarıyla ilgili olarak derslik tesisi, araç gereç ve öğretmen ihtiyacının giderilmesi gibi birçok faaliyet yapılmış olsa da yükseköğretim düzeyinde bu kapsamda bir çalışma sanıyorum ilk defa yapılmaktadır. ‘’ şeklinde konuştu.
İlimizde yükseköğrenim gören Suriyeli sayısı hakkında da bilgiler veren Vali Ata, ‘’154’ü Mustafa Kemal Üniversitesi’nde, 30’u İskenderun Teknik Üniversitesi’nde olmak üzere toplam 184 öğrenci eğitim görmektedir. Ayrıca Mustafa Kemal Üniversitesi’nde 6 Suriyeli öğretim görevlisi de bulunmaktadır.  Suriyeli gençlerin ve öğretim elemanlarının yükseköğretim sistemimize uyum sürecinde yaşanan sorunlar ve çözüm önerilerinin görüşüleceği, farklı üniversitelerimizdeki uygulama ve tecrübelerin değerlendirilip iyi uygulama örneklerinin paylaşılacağı bu konferansın, üniversitelerimiz arasında işbirliği ve koordinasyonu artıracağına, hâlihazırda yaşanan ve bundan sonra yaşanabilecek sorunların çözümünde bizlere rehberlik edecek sonuçlar doğuracağına inanıyorum.’’ dedi.
YÖK Başkanı Prof. Dr. M. A. Yekta Saraç ise konuşmasında bugün burada ülkemizde bulunan genç Suriyeli kardeşlerimizin Türk Yükseköğretim sistemine dahil olmaları sürecinde atılan adımları sağlamlaştırmak ve hızlandırmak için bulunduklarını ifade ederek  ‘’Bu birlikteliğimizin dünya örneklerini inceleyerek, deneyimleri paylaşarak, birlikte düşünerek sorunların çözülmesine vesile olacağına inanıyorum. Bütün dünya devlet ve millet olarak Türkiye’nin savaştan, savaşın getirdiği katliamdan, yokluktan, şiddetten kaçanları kardeş olarak kabul ettiğini ve kapılarını ardına kadar açarak karşıladığını biliyor. Kadınların ve çocukların çoğunluğunu oluşturduğu ve sayıları 2017’nin ilk ayları itibarıyla 3 milyonun üzerinde olarak ifade edilen Suriyeli nüfus, insanca yaşama devam edebilmek gayesiyle bugün ülkemizin bir parçası. Hepimiz bilmeliyiz ki ülkemiz Suriyeli kardeşlerimize tüm imkânları ile sahip çıkmaktadır.’’ dedi.
Ülkemize yeni gelen ve insanca bir yaşamı inşa etmeye çalışan Suriyelilere yönelik verilen desteklerin geleceğe yönelik en önemlisinin eğitim olduğunu belirten Saraç, ‘’Yapılan çalışmalar Suriyeli kardeşlerimizin geçici olmaktan çok kalıcılık çerçevesinde uzun vadeli politikalarla da değerlendirilmesi gerektiğini göstermektedir. Bu nedenle eğitim başlığı güncel olarak çocuk ve gençlerinin eğitimine devam etmesinden öte geleceği, beraber bir yarını inşa etmek anlamını taşımaktadır. Eğitim mültecilerin yaşam umudunu ve verimini destekleyen en önemli konudur. Bu sadece mültecinin değil, ev sahibi ülkenin de onlarla uyum içinde bir geleceğe sahip olabilmesi için önemlidir. Unutulmamalıdır ki insanı yaşatmak devleti yaşatmaktır. Ülkemiz tarih boyunca nice göç dalgalarını kucaklamış, bu kadim topraklar nice mazluma yurt olmuştur. Onlar da yerleştikleri topraklara bereket getirmişler, ülkemizin kalkınma sürecinde yer almışlardır. Hepimizi en yakın hatırladığı kitlesel göç olan 1989 Bulgaristan göçü ve onun göçmenlerinin serencamları bu hikâyelerin en güzel örneğidir.’’ dedi.
Tüm üniversitelerimizin Suriyeli gençlerimizin eğitimi için çalıştığını belirten Saraç, ‘’Türkiye haritasının her noktasında eğitim alan öğrencilerimiz mevcuttur. Öğrenci kardeşlerimizin en yoğun olarak bulundukları üniversitelerimiz 1680 öğrenci ile Gaziantep Üniversitesi, 1000 öğrenci ile İstanbul Üniversitesi, 927 öğrenci ile Karabük Üniversitesi ve takiben Mersin, Kahramanmaraş Sütçü İmam, İnönü, Çukurova, İstanbul Aydın, Yüzüncü Yıl ve Sakarya Üniversiteleridir. 35 devlet ve 8 vakıf üniversitemizin ise ellinin üzerinde Suriyeli öğrencisi vardır. Ve tüm üniversitelerimizde sayılar yükselmektedir. Sayın Cumhurbaşkanımızın güzel bir sözle ifade ettiği gibi ‘Bu neslin gözyaşlarını onlara sezdirmeden silmeye çalışıyoruz.’ Bu milletin geçmişi, farklı dinlerden ve ırklardan çeşitli mazlum muhacirlerle sofrasındaki ekmeği paylaştığı örneklerle doludur. Bugün bu tablo yine tekrarlanıyor. Bu muhacirlerle ekmeğimizi ve soframızı paylaştığımız gibi üniversitelerimizi, okullarımızı, sınıflarımızı ve sıralarımızı da paylaşıyoruz.’’ dedi.
Mustafa Kemal Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hasan Kaya ise yaptığı konuşmada bu konferansın Hatay’da düzenlenmesinin özel bir önemi olduğunu ifade etti. Kaya, ‘’Geçmişte pek çok medeniyete hayat sahası olan, ipek yolu ve diğer ana yollar üzerinde bulunan ilimiz tarih boyunca bir kültür köprüsü ve inançlar potası olmuştur. Konferansın burada yapılmasından dolayı emeği geçenlere teşekkür ediyorum.’’ dedi.
Açılış konuşmalarının ardından konferansta, YÖK Başkan Vekili Prof. Dr. Hasan Mandal’ın moderatörlüğünde, konunun yurt içi ve yurt dışı paydaş kurum temsilcileri ile güncel değerlendirmeler yapıldı.
Günün anısına Mustafa Kemal Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hasan Kaya, YÖK Başkanı Prof. Dr. M. A. Yekta Saraç’a Asi Nehri’nin Akdeniz’e döküldüğü yerde yetişen kamışlardan yapılmış ney enstrümanı hediye etti.
Kategori:

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.