Belen Belediyesinden “Kadın Olmak” adlı söyleşi…

Published on:  /   Yorum yapılmamış

Belen Belediyesi, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü dolayısıyla, kadınlara yönelik hazırladığı söyleşide Sosyolog Nurcan Özcan, “Kadın Olmak” konusunu ele aldı.

Kadın olmak başlığında düzenlenen söyleşiye Belen Kaymakamı Abdülaziz Aydın,  Belen Belediye Başkanı Adnan Vurucu, Belen İlçe Milli Eğitim Müdürü Bekir Şahin, Belediye personeli, idare amirleri ve Belenli kadınlar katıldı.

Etkinliğin açılış konuşmasını yapan Belen Belediye Başkanı Adnan Vurucu, anlamlı bir günde bir arada olmanın önemine dikkat çekerek, kadınların toplumsal, siyasal alanda önemli görevler üslendiğini belirtti. Başkan Vurucu, “Sosyal Belediyecilik alanında Belen’de çığır açıyoruz. Kadınlarımızın iş dünyasında varlığını hissettirmek adına yaptığımız çalışmalar olumlu sonuçlar veriyor. 8 Mart Dünya Kadınlar Günü gibi önemli bir günde Belediyemiz bünyesinde KOSGEB girişimcilik kurslarımızı da başlattık.” Dedi.

“Yaşamın her evresinde erkekler var”

Başkan Vurucu’nun konuşmasının ardından Sosyolog Nurcan Özcan’ın, “Kadın olmak” konulu sunumu başladı.

Kadınların 8 Mart’ın neden kutlandığını bilerek hareket etmesi gerektiğini anlatan, Sosyolog Nurcan Özcan,Dokuma işçisi kadınların direnişiyle sembolleşen 8 Mart’ı doğuran olay 1857 yılında ABD’nin New York kentinde ortaya çıktı. 40.000 dokuma işçisi daha iyi çalışma koşulları istemiyle bir tekstil fabrikasında greve gitme kararı aldı. Bu grev esnasında polis işçilere saldırarak onları fabrikaya kilitledi. İşçilerin fabrikaya kilitlenmesinin ardından çıkan yangında, işçilerin fabrika önünde kurulan barikatlardan kaçamaması sonucunda çoğu kadın 129 işçi hayatını kaybetti. Clara Zetkin, 8 Mart 1857 tarihinde tekstil fabrikası yangınında ölen kadın işçiler anısına 8 Mart’ın “Dünya Emekçi Kadınlar Günü” olarak anılması önerisini getirdi ve öneri oy birliğiyle kabul edildi.” Dedi. Özcan, aslında 8 Mart’ın özünde bir kutlama değil, yaşamını yitiren tekstilci kadınları anma günü olduğunu anımsattı.

Kadın olmanın toplumda dezavantaj olduğu şeklinde algılandığına, dikkat çeken sosyolog Özcan, kadın olmanın bir avantaj olduğunu söyledi.

Kadın ve erkeğin birbirini tamamladığını belirten Özcan, “Bir kadın olarak düşündüğümüzde yaşamımızın her evresinde erkeklerle yakın diyalogdayız. Çocukken babamız, erkek kardeşimiz, arkadaşlarımız, evlendiğimizde eşimiz daima yanımızda. Kadın ve erkek birbirini tamamlamalı, kadın kendini her alanda yetiştirmeli bilinçli bir birey olarak yaşamını sürdürmeli, kadınlar öncelikle kendilerini önemsemelidirler” dedi.

Sosyolog Nurcan Özcan, kadınların zamanı iyi yönetme konusunda da bilinçli, hareket etmesi gerektiğini de konuşmasında ifade etti.

Kategori:

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.