Esnafın merakla beklediği 50 bin liralık sıfır faizli kredi başvuruları dün sonuçlanmıştı. 460 bin 167 kişi kredi çekebilecek. Peki başvuru nasıl ve nereye yapılacak? Hangi evraklar gerekiyor? İşte faizsiz kredi rehberi…
1-) Faizsiz kredi başvurusu kabul edilen işletmelere sonuçlar SMS veya e-posta ile bildirilecek.
2-) Bildirim yapılan işletme, ‘sifirfaiz2017.kosgeb.gov.tr’ internet adresine giriş yaparak başvuru sonucuna ilişkin çıktı alacak. Bu çıktıyla KOSGEB’in protokol imzaladığı bankalardan (Akbank, Denizbank, Finansbank, Garanti, Halkbank, İş Bankası, Vakıfbank, Yapı Kredi ve Ziraat) birine gidip kredi başvurusu yapacak. Hangi banka ile anlaşmanız ve ticaretiniz varsa o bankaya başvurun.
3-) Banka, esnafın kredi başvurusunu değerlendirmeye alacak. Eğer kredi talebini uygun bulursa ‘ön onay’ işlemini ve verilebilecek kredi limitini sistemine girecek. Kredi talebi olumlu değerlendirilen ve ön onay alan esnaf, kayıt ve beyanname onay işlemleri için başvuru yaptığı KOSGEB müdürlüğüne gidecek.
HATA VARSA DÜZELTİLECEK
4-) KOSGEB müdürlükleri, kredi çıkanlar listesinde yer alan ancak KOSGEB kaydı veya 2015 yılı ‘KOBİ Bilgi Beyannamesi’ onaylı olmayan esnafa onay vermeyecek.
5-) Ön onayı alan işletmelerin KOSGEB veritabanında kaydı yoksa, kayıt işlemlerini gerçekleştirmesi istenecek. Kaydı varsa, beyanname vermesi gerekecek. Her ikisi de yoksa, bankanın vereceği ön onaydan sonra hem kayıt hem de beyanname işlemi gerçekleştirecek.
6-) Beyanname dolduran esnafın, KOSGEB’e güncel bilgiler vermesi şartlar arasında yer alıyor. Kredi işlemlerinde resmi veriler kullanılacağı için beyannamesi bulunmasına rağmen, eksik veya hatalı bilgi veren esnafın hatalarını düzeltmesi ve eksiklikleri tamamlaması istenecek.
7-) Beyanları resmi verilerle (vergi kaydı gibi) uyumlu olan ve başvurusu uygun bulunan işletmelere KOSGEB tarafından onay verilecek.
KOSGEB ONAY VERİRSE…
8 ) Bankanın talep ettiği krediye ilişkin belgeler, başvuru yapılan şubeye teslim edilecek. Bu adımdan sonra kredi değerlendirme süreci başlayacak. İşletmelerin kredi başvurusu bankacılık kanunu çerçevesinden tekrar değerlendirilecek. Bu değerlendirme, yüzde 100 kredi çıkacak anlamına gelmiyor!
9-) Kredisi banka tarafından uygun bulunan esnafa, banka şube onayı ve banka genel müdürlük onayı verilerek KOSGEB’e yazıyla bildirilecek. KOSGEB de onay verirse onaylanan esnaf bilgisi tekrar bankaya gönderilecek. Esnaf, bu onayın ardından bankaya gidip kredisini çekebilecek.
10-) Çekilecek kredi en fazla 50 bin lira olacak. Banka durumunuza göre 10 bin lira kredi de verebilir. Kredinin ilk 12 ayı geri ödemesiz. Yani 1 yıl ödeme yok. Sonra 3’er aylık taksitler halinde 36 ay vadeyle ödeme yapılacak.
BANKALARIN İSTEYECEĞİ EVRAKLAR
☛ İşletme sahibinin kimliği ve fotokopisi.
☛ İşyerine ait vergi levhası ve oda kayıt evrakları.
☛ Ticaret sicil gazetesi.
☛ Firma ve ortaklara ait tapu fotokopileri.
☛ İmza sirküleri ve beyannameleri.
☛ Son 3 yıla ait müşavir onaylı bilanço ve gelir tabloları.
☛ ‘Vergi ve Bağkur borcu yoktur’ yazısı.
☛ 2017 yılına ait ayrıntılı mizan ve gelir belgesi.
NOT: Evraklar bankalara ve şirketlere göre farklılıklar gösterebilir.