AGC Başkanı Nazmi Bilgin: Gazeteciliğin havuzu, yandaşı olmaz

Published on:  /   Yorum yapılmamış

Ankara Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Nazmi Bilgin, Demir Leblebi Derneği´nin ev sahipliğinde Tüm İletişim ve Medya Federasyonu (TİMEF) işbirliği ve Gazeteciler Cemiyeti ile Kanada Büyükelçiliği´nin desteği ile Ordu, Hatay, Gaziantep ve Osmaniye’de gazetecilik yapan 45 gazeteci, 11 Şubat´ta Ankara Haymana´da Club Bizim Çatı´da2. Barış Gazeteciliği Atölyesi´nin açılış konuşmasında; Projenin sevgi, barış odaklı olmasının yanısıra Anadolu´daki gazetecilerin bir araya getirmesi açısından da önemli olduğunu dile getirdi.

“Kadına yönelik dilde barış diline ihtiyaç var”

Medyada barış dilinin yanısıra  kadına dönük dilin de sorunlu olduğunu anlatan Başkan Nazmi Bilgin, “Ülkenin barış diline çok ihtiyacı var. Uzun bir süreden beri mesleğimiz ciddi bir yozlaşma içerisinde. Özal döneminden başlayan meslektaşlar arasındaki ötekileştirme, maalesef son yıllarda yakıştıramadığım yandaş, havuz, daha önce paralel gibi bir takım isimlerle tanımlanması beni hep üzmüştür. Gazeteciliğin havuzu, yandaşı olmaz. Eğer tanımlarken bir isim konacaksa o da doğru olmalıdır. İki nokta arasındaki en kısa yolu tanımlayan doğru. Yine mesleğimizde yine maalesef hoşgörü… Gazetecilerin yaptıkları işlere göre değil de iktidara en yakın olanların makbul olduğu bir dönemi yaşıyoruz maalesef” şeklinde düşüncelerini dile getirdi.

Demir Leblebi Derneğinin Barış Haberciliğini konu eden çalışmasına destek verdiklerini anlatan Ankara Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Başkan Bilgin, önemsedikleri Projeye de destek verdiklerini kaydetti.

“İktidarın medya üzerinde baskıları var!”

“Meslek ilkelerini patronlar imzalamalı” diyen Nazmi Bilgin,  “İktidarların medya üzerindeki baskılarından ya da özel reklamların dağıtılmasındaki adaletsizliklerinden, resmi ilan gibi bir Demokles’in kılıcının gazetelerin üzerinde sallanmasından geliyor. Basın meslek ilkelerini gazete patronları imzalamadığı süre içerisinde bu işi düzeltemeyiz. Anadolu´da basın kuruluşlarıyla, gazetecilerle bunları konuşuyoruz. Gazeteci eğer meslek ilkelerine birebir uyduğu takdirde önemli adımlar da atılmış olur.”

Basın İlan Kurumu´nun şubelerin olmadığı yerde valiliklerin ilan ile ilgili yetkili olduğunu ve ilan kesmeye kadar varan uygulamalarla karşı karşıya kalındığını ifade eden Başkan Nazmi Bilgin,  gazetelerin siyasetin ve gücün yanında olması gibi zorunluluğunu ortaya çıkarttığını söyledi.

Ankara Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Başkan Bilgin, basındaki ‘ayrımcılık´ eleştirilerini değerlendirirken bunun sadece gazetelerin yayın anlayışlarından kaynaklanmadığının görülmesi gerektiğini kaydetti.

Kategori:

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.