CHP’den ‘hayır ‘ kampanyası

Published on:  /   Yorum yapılmamış

*CHP Milletvekili Serkan Topal, PM Üyesi Kaya, İl ve İlçe Yöneticileri, İGC’yi ziyaret ederek neden Hayır kampanyasına başladıklarını açıkladılar.

 

CHP Hatay Milletvekili Serkan Topal, PM Üyesi Yıldırım Kaya, İl Başkanı Mehmet Güzelmansur, İlçe Başkanı Yusuf Mansuroğlu ile CHP Yönetim Kurulu üyeleri İskenderun Gazeteciler Cemiyeti’ni ziyaret ederek, Anayasa Referandumuyla ilgili görüşlerini açıkladılar.

CHP Hatay Milletvekili Serkan Topal, Anayasa’nın bazı maddelerinin değişmesiyle ilgili yapılacak Referandumla ilgili görüşlerini açıkladı. Topal, şunları söyledi:

“Egemenlik kayıtsız şartsız milletindir diye yola çıkanlar bugün egemenliği tek adama vermek üzere maalesef meclis de bizimle her ne pahasına olursa diyerek kavga da ettiler, hileli şekilde oy da kullandılar, maalesef buna karşılık 339 oy ile kabul ettiler ve referanduma götürüyorlar. Anayasa uzlaşma gerektiren bir şekilde hazırlanmalıdır. Maalesef ne akademisyenler, ne iş dünyası, ne TV’lerin uzmanları, ne eğitim kurumları tartışabildi. Herhangi bir imkan ve fırsat da vermediler. Anayasa görüşmelerinde Meclis TV’yi bile kapattılar. Şimdi biz bu saatten sonra neler yapabiliriz?

Anayasanın 160.maddesinde Cumhurbaşkanı bir ve birden fazla Cumhurbaşkanı yardımcısı görevlendirebilir der. Sadece bununla hanedanlık kurabilir. İsterse ‘ben 81 İl’e 81 Cumhurbaşkanı yardımcısı atayabilirim.’ der. İsterse 550 tane Cumhurbaşkanı yardımcısı da atayabilir. Kim engel olabilir? Dolayısıyla getirilen Anayasa Taslağı Cumhuriyet Rejimini değiştiren bir sistemdir. Bu sadece bir algı operasyonu kurnazlığıdır. Daha önce parlementer sistemdeyken Başkanlık sistemine geçen Zimbabwe gibi ülkeler şu an maalesef diktatörlükle yönetiliyor. Kolay kolay değiştiremezler. Bizler darbe olduğu zaman parlementer sisteme sahip çıktık. Cumhuriyet Rejiminin güçlendirilmesi gerektiğini söyledik. Akparti Milletvekilleri de MHP Milletvekilleri de aynı şeyin altına imza attılar. Düşünün oynanan bir maçta hakem de kendileri, kupayı veren de kendileri, federasyon da kendileri olacak. O zaman diğer rakibin sahada işi ne. Burada da aynı. Partili bir Cumhurbaşkanı valiyi, ilçe başkanını, kaymakamı atayacak, aynı zamanda bakanı atayacak, görevden alacak, memur alımında istediğini alacak, mevzuatı çıkaracak. Bundan sonra da memur alımları maalesef sarı sendikada hazırlanacak. Bunların hepsini engelleyebilmemiz, önüne set çekebilmemiz için Anayasa’ya Hayır dememiz gerekiyor.”

CHP Parti Meclisi Üyesi Yıldırım Kaya da, emeklerinden dolayı tüm gazetecilere teşekkür ederek konuşmasına başladı. Kaya şunları söyledi:

“Anayasa değişikliğiyle ilgili ne barodan, ne esnaf odalarından ne diğer kuruluşlardan görüş alınmamış. Sadece birkaç siyasi partinin görüşüyle bu olamaz. Bizim düşüncemiz, Cumhurun görüşü alınmadan Cumhuriyet Rejimi yürütülemez. Bilinir ki Suriye de Libya da İran da Cumhuriyet rejimi ile yönetiliyordu. Ama İngiltere, Hollanda, İsveç Krallık olarak bilinir. Buralara Krallık denebilir mi? Adı Krallık olmasına rağmen burada tek adam yönetimi var denilebilir mi. İran, Libya ya adı Cumhuriyet olmasına rağmen Demokrasi var denilebilir mi? Demokratik olmayan hiçbir yönetim şekli bu toplumun sorunlarını çözemez. Biz ekonomik krize, işsizliğe hayır diyoruz. Biz gazetecilerin gözaltında, cezaevinde tutulmasına hayır diyoruz. Biz Başkanlık rejimine hayır diyoruz. Biz teröre hayır diyoruz. Hatay Halkı Cumhuriyetin, sevginin, barışın olduğu bir ülkeye katılma konusunda evet dedi. Hatay halkından yaşanamaz hale gelen topraklara evet demesini nasıl beklersiniz. Hatay halkı elbette dikta rejimine hayır diyecek. Çünkü Hatay halkı bunu 1930’lu yıllarda bunun ne demek olduğunu biliyorlardı. Onlar Barışı seçtiler. Referandum öyledir. Bu yapılan referandum değil , Tek adam rejiminin  zorla kabul ettirme anlayışıdır. Bu mesele CHP’nin meselesi değildir. Buz Cumhurbaşkanlığı seçimi yapmayacağız. Hükümet de görevini sürdürecek. Referandum da biz ‘Demokratik Cumhuriyet devam etsin mi etmesin mi? Tek adam mı, Demokratik rejim mi?’ tercihlerini oylayacağız. Biz inananlar biliriz ki teklik Allah’a mahsustur. Hiç kimse bir ülkenin kaderi hakkında tek başına karar veremez.”

Kaya, İGC Başkanı Cıncık’ın ‘Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş’un söylediği tartışma yaratan sözleri nasıl değerlendiriyorsunuz’ sorusu üzerine de, “Ben isterdim ki öğrenci öğretmenini örnek alsın. Sayın Numan Kurtulmuş da Sayın Erbakan’ı örnek almadı. Rahmetli Erbakan Başkanlık sisteminin ne anlama geldiğini söylüyor ve fitne sokmanın kötülüğünü ifade ediyordu. Numan Kurtulmuş öğretilmişleri söylüyor. Bu topluma açık tehdittir. Hayır diyen herkesi terörle terbiye etmeye kalkışmasınlar. Biz Cumhuriyeti emperyalizmle mücadele ederek kurduk. Terörle halkı terbiye etmesinler. Bıçak kesmiş gibi durdurabiliyorlarsa bugün durdursunlar.” dedi.

CHP İl Başkanı Mehmet Güzelmansur da yaptığı konuşmada, Hatay’daki ekonomik gelişmeleri rakamlarla anlattı. Güzelmansur, şunları söyledi:

“2011 ile 2015 arsında Hatay’da pek iç açıcı durum yok maalesef. Hatay 2011’de Türkiye ihracatının yüzde 1.5’unu tek başına yapıyordu. 2015’de yüzde 1.3’e geriledi. Çünkü Cilvegözü Sınır kapısı kapandı. Sadece sebze-meyve ürünlerinde 2011’e göre 108 milyon $ düşüş kaydedildi. Her sabah 1.3 milyon TL ürün ihraç edilememiştir. Hatay ihracatı gerilemiştir. Hatay’da takipteki alacaklar bu yıllara arısında yüzde 240 artmıştır. Bunu BDDK’nın rakamları söylüyor. Hatay’daki en büyük ihracat demir-çeliktir. Bunu kaldırırsanız Hatay en çok teşvik ihtiyacı olan iller arasına girer. Hatay’da mandalina, soğan ve zeytin üretimimiz katlamıştır ancak ihracatımız azalmıştır. Bu yeni Anayasa acaba bu ekonomik tabloları düzeltecek mi? Beş yıldır Hatay ekonomik olarak geriye gidiyor. Birçok ürün de Türkiye de en çok üretimi yapan il olmamıza rağmen ihraç edemiyoruz.”

Suriye’deki durumu da değerlendiren Güzelmansur, Reyhanlı da nüfusundan fazla Suriyeli olduğunu belirtti. Hatay’da Suriyelilerden dolayı bazı sıkıntılar olduğunu belirten Güzelmansur, “Hatay Türkiye’nin en mutlu illeri arasında sondan 4.sırada. Trafik kazalarında 2010-2014 yılları arasında Ülke genelindeki artış yüzde 38 iken ilimizde yüzde 70 artış oldu. Sorum şu: Anayasa değişikliği işçiye, memura, esnafa mutluluk ve refah getirebilecek mi?”

İGC Başkanı Veysel Cıncık da ziyarete teşekkür ederek, “Biz gazeteciler olarak tarafsız bir şekilde yayınlarımızı sürdüreceğiz. Ülkemizin bölünmez bütünlüğüne, birliğine her zaman dikkat ediyoruz. Halkımızın sözü bizim için önemlidir. Türkiye’nin şu anda gidişatındaki ekonomik belirsizlik bizi üzüyor. İskenderun sanayi şehri. Yatırımcı belirsizlik içinde yatırım yapamadığını söylüyor. “

 

Kategori:

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.