Hatay İnsan Kaynakları Hikaf İstihdam Fuarı & Kariyer Günleri 

Published on:  /   Yorum yapılmamış

Hatay Valiliği himayelerinde, Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğü ve Mustafa Kemal Üniversitesi işbirliğinde organize edilen 9.Hatay İnsan Kaynakları ve İstihdam Fuarı Açılış ve Kariyer Günleri başladı.
Mustafa Kemal Üniversitesi Atatürk Konferans Salonu’nda düzenlenen etkinliğe Hatay Valisi Erdal Ata’nın yanı sıra Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Doç. Dr. Lütfü Savaş, Mustafa Kemal Üniversitesi (MKÜ) Rektörü Prof. Dr. Hasan Kaya, Vali Yardımcıları Orhan Mardinli ve Erol Özkan, İlçe Kaymakam ve Belediye Başkanları, Antakya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Başkanı Hikmet Çinçin, Tosyalı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Fuat Tosyalı ve Yönetim Kurulu Üyesi Fatih Tosyalı, Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürü Ziya Yüksel, ilgili kurum müdürleri, çok sayıda işveren ve öğrenci katıldı.
Saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile başlayan program, Tosyalı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Fuat Tosyalı’nın girişimcilik hayatını anlatan kısa film gösterisi ile devam etti. Ardından bir konuşma yapan Fuat Tosyalı girişimcilik ile ilgili tecrübelerini paylaşarak gençlere iş hayatı ile ilgili tavsiyelerde bulundu.
Hatay Valisi Erdal Ata yaptığı konuşmada ne kadar gelişmiş olursa olsun dünyadaki tüm ülkelerin ortak sorunun işsizlik olduğuna değinerek, ‘’Bugün dünyanın en gelişmiş ülkeleri diyebileceğimiz Avrupa ülkeleri, Amerika, Japonya, Kanada gibi ülkelere de baktığımız zaman onların da gündemini meşgul eden konuların başında işsizlik olduğunu görüyoruz. Bu durum şunu gösteriyor ki işsizlik ülkelerin ortak sorunudur. Bizim de ülke olarak en önemli sorunumuz işsizliktir. Bugün burada bu fuarın düzenlenmesinin amacı da iş piyasasına girecek olan gençlerimizin, işsizlerimizin ve iş arayan sektörlerimizin buluşturulması, bir nebze de olsa da ilimizdeki işsizlik sorununa katkı bulunulmasıdır.’’ şeklinde konuştu.
İşkur kurumunun verdiği bilgilere göre ilimizde 2015 yılında İşkur’a kayıtlı 45 bin, 2016 yılında da 52. 219 işsizimizin iş aramakta olduğunu belirten Vali Ata, ‘’Ama diğer taraftan baktığımız zaman 2015 yılında 11.862 iş talebi bulunulmuş, ancak bunun 5.432’si karşılanmıştır. 2016 yılında da açık iş miktarı 6.231 iken sadece 1.695 kişi işe yerleştirilmiştir. Bu rakamları şunun için verdim. Aslında her gün gazeteleri açtığımız zaman ilan sayfalarında yüzlerce iş arayan kuruluşun ilanlarını görüyoruz. Bir taraftan bu kadar işsiz varken sanayi sektörümüz, hizmet sektörümüz ve diğer sektörler aradığı nitelikte eleman bulamıyorsa o zaman demek ki burada yanlış giden bir şeyler vardır. Yani bizim ülkemizin ihtiyaç duyduğu nitelikte kalifiye eleman yetiştirme konusunda noksanlarımız bulunmaktadır. Bugün hangi sektörde olursa olsun işini iyi yapan, mesleğinde iyi yetişmiş insanların işsiz kalması mümkün değildir.’’ dedi.
Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş ise teknoloji ve bilimle barışık bir toplum olmamız gerektiğinin altını çizdi. Savaş, ‘’Biz Sanayi Devrimlerinde yaya kalmışız. Bu konuda geçmişte iki eksiğimiz olmuş. Birincisi insan kaynaklarımızın yeteri kadar oluşmaması ikincisi ise  sosyolojik olarak bu işe hazır olmamızdır. Önceki sanayi devriminde basamaklar tek tekti. Ama günümüzde artık bu basamaklar on basamak birden yukarı çıkıyor. Yani bizim sonradan yetişme şansımız yok, hazır olmamız lazım. Gelişmiş ülkelerde insanlar nano teknolojiyi konuşuyor, kuantum fiziğinden bahsediyor, robotik cerrahiyi konuşuyor, robotlarla iş dünyasını konuşuyor, 3d yazılımını konuşuyor, yenilenebilir enerjiyi nasıl daha fazla geliştirebilirizi konuşuyor. Bir ülkenin iki şeyde özgür olması lazım; biri teknoloji bir diğeri ise ekonomi. Bunun için de insan kaynaklarının en üst seviyede yetişmesi lazım.’’ şeklinde konuştu.
Mustafa Kemal Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hasan Kaya, nitelikli insan yetiştirmenin bu ülkenin geleceği için elzem olduğunu ifade ederek, ‘’Üniversitelerimizde artık yapılanma var. Bunun ne derece önemli olduğunun farkına varmışlardır, kaliteden ödün yoktur. Şimdi ihtisas üniversiteleri açılıyor. Bu üniversiteler bundan sonra kendi alanında en iyilerini yetiştirip dünya ile yarışacaktır. Sayın Cumhurbaşkanımız bunun başlangıcını 5 üniversite olarak belirledi. Bu sayı da gittikçe artacaktır. Bu, ülkemizin geleceği için çok önemli bir şeydir. Gençlere de şunu söylemek istiyorum. Üniversiteyi bitirdiğinizde Devleti bir iş kapısı olarak görmeniz mümkün değil artık. Günümüz dünyasında herkesin girişimci olması lazım. Bir ülkede girişimci sayısı ne kadar artarsa o ülkenin gelişmişlik oranı o kadar fazla olacaktır.’’ dedi.
Antakya Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Hikmet Çinçin ise konuşmasında gençler için Fuat Tosyalı’nın önemli bir rol model olduğunu belirtti. Türkiye’nin büyüme oranında gerileme olduğunu ifade eden Çinçin, ‘’İş piyasalarımıza her yıl 500-700 bin arası gencimiz giriyor. Ancak biz %5-6 büyümeyi sürdürebilirsek işsizlik rakamlarını yerinde muhafaza edebiliriz. Bunun altında büyüdüğümüz zaman işsizlik rakamları büyür. İşsizlik rakamları büyüdüğü zaman ülkemizde sosyo-ekonomik sorunlar baş gösterir. Seçilmişten atanmışa kadar bizler iş imkanı yaratmakla mükellefiz. Bu mücadeleyi hız kesmeden sürdürmek zorundayız. Düzenlenen bu program bu amaç kapsamında çok doğru bir uygulamadır.’’ dedi.
Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürü Ziya Yüksel ise ulusal istihdam stratejisi ve uygulama konulu ekonomi politikaları ile Hükümetimizin işsizliğin azalması nitelikli ve sürdürülebilir istihdamın güçlendirilmesi adına AB ve diğer gelişmiş dünya ülkelerine örnek olabilecek politikalar geliştirmekte ve uygulamaya koymakta olduğunu ifade etti.
Günün anısına toplu hatıra fotoğrafı çekilmesinin ardından Vali Ata ve protokol üyeleri hep birlikte açılış kurdelesini keserek stantları gezdiler.
Hatay İnsan Kaynakları ve İstihdam Fuarı & Kariyer Günü 16 Aralık 2016 tarihlerine kadar katılımcıları misafir edecek.
Kategori:

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.