Mevlüt Dudu: Türkiye vahim bir tabloyla karşı karşıya

Published on:  /   Yorum yapılmamış

CHP  Hatay Milletvekili Mevlüt Dudu, İskenderun Gazeteciler   Cemiyeti’nde yaptığı basın toplantısında çeşitli konularda görüşlerini açıkladı.

CHP Hatay Milletvekili Mevlüt Dudu, Suudi Arabistan’da idamla yargılanan 3 Türk Vatandaşının bu cezalardan kendilerinin girişimleri, Dışişleri Bakanlığı’nın yoğun çabaları sonucu kurtulduğunu, cezalarının 15’e yıl hapse çevrildiğini belirtti. Dudu, Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu’na girişimleri sonucu alınan sonuç nedeniyle teşekkür ettiğini belirtti.

Dudu, Türkiye’nin 3 koldan gelen terör belasıyla mücadele ettiğini, geçtiğimiz günlerde İstanbul’da suçsuz insanların katledildiği büyük bir terör olayı yaşandığını hatırlatarak, şunları söyledi:

“Türkiye bu duruma nasıl geldi kısaca anlatmak istiyorum. Bildiğiniz gibi uzun süredir bir PKK terörü var. Başta Sayın Cumhurbaşkanı olmak üzere geçmişte itiraf ettiler. Dediler ki “Biz çözüm sürecini yürütürken PKK bizi aldattı, kandırdı. Çözüm süreci sırasında PKK kentlere silah depoladı.” İkincisi FETÖ, Fetullahçı Terör Örgütü. Hepinizin bildiği gibi bu hain çete çok uzun yıllardır Türkiye de örgütlenen, Devleti ele geçirmeye çalışan bu çete yine AKP iktidarı döneminde en büyük adımları attı ve büyük destek gördü AKP iktidarından. Yine onların cümleleriyle ifade ediyorum, “Paralel  yapı Devleti teslim aldı’’ diyen bizzat o günkü Başbakan bugünkü Sayın Cumhurbaşkanıdır. Ve 15 Temmuz’dan sonra da ‘’Bu bizim hatamızdır. Allah bizi affetsin, Milletim bizi affetsin’’ diyen yine Sayın Cumhurbaşkanıdır. Yani Fetö’nün müsebbibi de yine kendileridir. Bu son derece açık. Üçüncü kanal, Suriye kaynaklı, Suriye nin kuzeyinde oluşan oradaki terörist unsurlardan gelen terör. Patlamalar, havan topları. Kaybettiğimiz yüzlerce vatandaşımız. Terör bu noktaya gelmişse bunun bir numaralı müsebbibi Hükümettir, AKP iktidarıdır. Bunu kendileri itiraf etmişlerdir. Suriye den gelen terörle ilgili bir itiraf var. Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş 18 Ağustos  da ‘’Bugün Türkiye de yaşadıklarımız Suriye’deki hatalarımızın sonucudur’’ demişti bilindiği gibi.

Dudu, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Bu Hükümet  Türkiye’yi yönetemiyor. Bunun sonucu da ortadadır, Türkiye vahim bir tabloyla karşı karşıyadır. Tabi bunlar olurken uzun yıllardır bildiğimiz Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın rüyası Başkanlık, MHP ile AKP işbirliği ile artık somutlaşmıştır. Bir Hukukçu olarak söylüyorum ki bunun adı Başkanlık rejimi filan değildir. Dünya da ideale en yakın Başkanlık sistemi ABD’dedir. En önemli unsuru kuvvetler ayrılığıdır. Çok net bir şekilde ayrılmıştır, bağımsızdır. Ama, bizim önümüze gelen Başkanlık modeli bunu içermiyor. Adının Cumhurbaşkanlığı olması bir şey ifade etmek. Hedeflenen, adı Başkanlık sistemi olmasına rağmen hedeflenen kuvvetler ayrılığı değil kuvvetler birliğidir. Anayasa değişikliğiyle bir rejim değişikliğiyle karşı karşıyayız. Burada aslına bakarsanız fiilen yürürlükte olan sistem, rejim meşrulaştırılmak isteniyor.

Dudu, çeşitli örnekler de vererek, şöyle konuştu:

“Örneğin Cumhurbaşkanının veto yetkisi şu andaki Anayasa da veto sonrası kanun yeniden TBMM’ye gelir. Hiçbir değişikliğe uğramadan yeniden giderse Cumhurbaşkanı onaylamak zorunda kalır. Ancak yeni  yasa teklifinde  salt çoğunluk ¾ çoğunluğa indiriliyor. Artık, Cumhurbaşkanı’nın veto ettiği bir kanunun yasalaşması ortadan kaldırılıyor. Ayrıca Yargının bağımsızlığı yanısıra tarafsızlığı konusu göstermelik şekilde yeni teklife ekleniyor. Bu göstermeliktir. HSYK da eğitim gibi yaz-boz tahtasına çevrildi. 2010’da vesayeti yıktık diye kabul ettirdikleri kanunu bu paketle eski sisteme getiriyor. Hem de çok daha ağır bir vesayet sistemiyle. HSYK üyelerinin yarısını Cumhurbaşkanı, yarısını da etkisi altında tutmayı amaçladığı parlemento seçecek. “

Dudu, yeni Anayasa teklifinde getirilen bazı maddelerle ilgili görüşlerini de açıkladı. Dudu, birçok konuda Cumhurbaşkanı’nın yetkili kılınacağına dikkati çekerek, “Tamamen Cumhurbaşkanının

Egemenliği altında bir Devlet mekanizması  hedefleniyor. Parlementonun onaylaması gereken OHAL yetkisi de Cumhurbaşkanı’na veriliyor. Sürekli bir OHAL döneminin önü açılıyor. Cumhurbaşkanı’na Meclisi feshetme ve seçimleri yenileme yetkisi de veriliyor. Cumhurbaşkanının görevi de sona eriyor. Ancak, Örneğin Cumhurbaşkanı görev süresinin dolmasına 6 kala seçimlerin yenilenmesine karar verirse seçimler yenilenecek ve Cumhurbaşkanının o güne kadar  yaptığı görev süresi de yok sayılacak ve yeniden seçilmesinin önü açılacak. Çok komik . Meclis yürütmeyi denetlemeyecek. Genel görüşmeler, sözlü soru önergeleri de söz konusu olamayacak. Bu şekilde devam eden ve asla kabul edilemeyecek maddeler ön görülüyor.”

CHP Hatay Milletvekili Mevlüt Dudu, sözlerinin sonunda ;“Türkiye de Osmanlı’dan bu yana 150 yıllık bir parlementer geleneği var. Ülkelerin sistemi bir parti istediği için değiştirilemez. Bu ülkenin tarihi parlementer sistemi yazmıştır. Hiçkimsenin ‘benim canım böyle istiyor’ diye bu ülkenin yönetim sistemini değiştirmeye hakkı yoktur. Tarihsel olaylar rejimleri belirler. Hiç kimse  tarihi bir tarafa bırakarak, değişiklik yapamaz. Bu Anayasa değişikliği çok tartışılacak. İnanıyorum ki referanduma gidecek. Ben halkımızın asla buna onay vermeyeceğine inanıyorum. Çünkü, halkımızın Türkiye ‘yi 1876 dan geriye götürecek, dünya da benzeri görülmeyen ve bundan sonra da görülemeyecek bir hilkat garibesine, bu hükümet modeline, bu yönetim modeline  onay vermeyeceğine inanıyorum.”

İGC Başkanı Cıncık Hatay Milletvekili Dudu’ya ‘’Şu atmosferde, Başkanlık sistemine karşı yapılabilecek en etkili şey nedir? Ayrıca, Türkiye’de rejim değişikliği yapılıyor’ diye başvurulacak bir merci var mı?” şeklinde 2 soru yöneltti.

Dudu“Bunları halka anlatmak en önemlisi. Türkiye’nin sisteminin tıkandığı, terörün bitmesi için Başkanlık sistemi gerekli iddiasının gerçekle asla ilgisi yok.  Türkiye de şu anda zaten herşey Cumhurbaşkanı’nın etkisi altındadır. Ne isterse yapıyor, Yargı da onun isteğini yapıyor. Bugüne kadar hiçbir yargı başkanı Cumhurbaşkanı ile gidip çay toplamadı. Bu konuda hukuksal çalışmalarımız devam ediyor. Rejim değişikliğini şikayet için başvurulacak bir  merci de yok.”diye cevap verdi.

Ev sahibi olan İGC Başkanı Veysel Cıncık, CHP Hatay Milletvekili Mevlüt Dudu’ya ve CHP’lilere ziyaretleri nedeniyle teşekkür etti.

Kategori:

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.