Tarihi Koruma Projesi Ödülü Hatay’ın

Published on:  /   Yorum yapılmamış

 

Hatay Büyükşehir Belediyesi, 83 projenin yarıştığı Tarihi ve Kültürel Mirası Koruma Proje ve Uygulamalarını Özendirme Yarışması’nda, arkeolojik sit alanı içinde bulunan Minyatür Antakya Mahallesi ve XIX. yüzyıl Osmanlı mimarisi ışığında inşa edilen geleneksel Antakya evi restorasyon projeleri ile ödüle layık görüldü

 

Tarihi Kentler Birliği tarafından Antalya’da düzenlenen ‘Tarihi ve Kültürel Mirası Koruma Proje ve Uygulamalarını Özendirme Yarışması’nın sonuçları açıklandı. 43 belediyeden 83 projenin sunulduğu yarışmada Hatay Büyükşehir Belediyesi, 5. Mıntıka 1339 (Geleneksel Antakya Evi) ve 1313 (Minyatür Antakya Mahallesi) Parselleri Restorasyon Projeleri ile “Proje Ödülü”ne layık görüldü. Hatay Büyükşehir Belediyesi tarafından hazırlanan projelerdeki kentin anıtsal merkezindeki koruma çalışmalarını tamamlayacak bütüncül koruma anlayışı sergilediği, kent dokusunun özgün özelliklerini ön plana çıkaran proje yaklaşımı ve projelerde organik plan bütününü muhafaza ederek olumlu işlevlendirme önerileri, restorasyon projesinin başarılı bulunan ve ödüle layık görülen özellikleri oldu. Ödülü Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Doç. Dr. Lütfü Savaş aldı.

 

Antakya, tarih turizminin başkenti olacak

Binlerce yıllık tarihe sahip Antakya’da günümüze kadar ulaşmış tarihsel varlıkların restorasyondan geçtiğini belirten Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş, zengin bir tarihsel birikime ve dünya mirası niteliğinde olan eserlere sahip olan Antakya’nın tarih turizminin başkenti olmayı hak ettiğini ve bu yönde adımların atıldığını belirtti. Lütfü Savaş, “Antakya, sayısız tarihsel esere sahip antik bir kent. Şehrin sahip olduğu kültür varlıklarının restore edilmesi ile kentin değerlerine sahip çıkmayı, tarih bilincine katkıda bulunmayı ve bu eserleri gelecek nesillere ulaştırmayı arzu ediyoruz. Bu anlamda restorasyonu projelendirilen Minyatür Antakya Mahallesi ve XIX. yüzyıl Osmanlı mimarisi ışığında inşa edilen geleneksel Antakya evi, şehrimizin birer tarihsel yüzü olacak. Projelerimizin tamamlanmasıyla yüzyıllar önceki Antakya gün yüzüne çıkacak. Bu yapıları ziyaret edenler, tarihi yeniden yaşayacak, kentin yüzlerce yıl önceki dokusunu hissedebilecek. Aynı zamanda restore edilen eserlerimiz turizm içinde bir çekim noktası haline gelecek. Antalya’da aldığımız Proje Ödülü’nü de hedeflerimize doğru adımlarla yaklaştığımızı ve bu konuda da başarılı olacağımızın bir karşılığı olarak görüyorum.” açıklamasında bulundu.

 

Dünyanın ilk ışıklandırılan caddesi gün yüzüne çıkıyor

Başkan Lütfü Savaş, tarihsel yapılara işlevsellik kazandırma konusunda önemli bir adım daha attı. Savaş, dünyanın ilk aydınlatılan caddesi olan tarihi Kurtuluş Caddesi (Herod Caddesi) yerin yaklaşık 9 metre altındaki orijinal hali hazırlanan projeyle tekrar işlevsellik kazanacağını açıkladı. Ortadoğu’nun zenginlerinin gelip alışveriş yaptığı tarihi bölge yeniden ışıklandırılarak kentin cazibe merkezi haline getirilmesi amaçlanıyor.

Kategori:

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.