İSTE’den “Şizofren Hastalarını Hayata Kazandırma” Projesi

Published on:  /   Yorum yapılmamış

“İSTE – Sosyal Sorumluluk Projeleri” kapsamında; İskenderun Teknik Üniversitesi (İSTE) İnşaat Mühendisliği Bölümü öğrencileri ve İskenderun Devlet Hastanesi Ruh ve Sinir Hastalıkları Bölümü’nün işbirliği ile şizofren hastalarının insanlarla iletişime geçebilmeleri ve toplumda sosyal bir birey haline gelebilmeleri için farkındalık oluşturmak amacıyla Şizofren Hastalarını Hayata Kazandırma”  temalı bir etkinlik düzenledi.

 

İSTE Barbaros Hayrettin Konferans Salonu’nda saygı duruşu ve akabinde İstiklal Marşı ile başlayan programda, İskenderun Devlet Hastanesi Ruh ve Sinir Hastalıkları Bölümü sosyal hizmet uzmanları Gönül Gökpınar, Dr. Mehtap Bircan, Psikolog Mehmet Bozkurt ve Hemşire Ayşe Durmaz şizofren hastalarını topluma kazandırmak amacıyla şizofren hastalığının tanımını yaparak bilgilendirmelerde bulundu.

 

Şizofreni hastalığının kişinin bütün hayatını etkilediğini belirten İskenderun Devlet Hastanesi Ruh ve Sinir Hastalıkları bölümü sosyal hizmet uzmanı Dr. Mehtap Bircan; “Şizofreni aslında toplum hastalığıdır. Şizofreni kişinin ruh sağlığının tamamen bozulması ve düşünce akışının düzenli işleyememesidir. Şizofreninin ortaya çıkmasında; genetik, çevresel faktörler gibi birçok faktör etkin olabilmekle beraber, ruhsal, psikolojik ve biyolojik bir hastalıktır. Her gördüğünüz ruh hastası şizofren değildir ve şizofreninin şiddet ile alakası yoktur” sözleri ile toplumda şizofren hastaları ile ilgili oluşan algının yanlış olduğunu belirtti.

 

Toplumda şizofreni hastalarının yanlış anlaşıldığını ve damgalandığını vurgulayan İskenderun Devlet Hastanesi Ruh ve Sinir Hastalıkları Bölümü sosyal hizmet uzmanı Gönül Gökpınar ise; “İnsanlar, anlamak ve anlaşılmak isterler. Tüm insanların farklı yönlerine saygı duyup bu durumlarını kabul etmeliyiz. Şizofren hastalığının en büyük tedavisi empatik düşünmek ve iletişime geçmektir” açıklamalarında bulundu.

 

Şizofren hastalığı hususunda oluşan ön yargının kırılmasını belirterek bilgilendirmelerde bulunan Psikolog Mehmet Bozkurt ise; “Öncelikle bilinç oluşturmamız gerekiyor ve her şizofren hastasının aynı olmadığını belirtmemiz gerekmekte. Bu tarz etkinlikler ile ve sizler aracılığıyla toplumda oluşan ön yargının önüne geçebiliriz sözleri ile açıklamalarında bulunarak İSTE ailesine teşekkür etti.

 

Konuşmaların ardından İSTE Sosyal Sorumluluk Projeleri Genel Koordinatörü Yrd.Doç.Dr. Mehmet Naz ve Şizofren Hastalarını Hayata Kazandırma“ adlı sosyal sorumluluk projesinin koordinatörü Doç.Dr. Umur Korkut Sevim, İskenderun Devlet Hastanesi Ruh ve Sinir Hastalıkları Bölümü sosyal hizmetler uzmanlarına teşekkür ederek, bu tür sosyal sorumluluk projelerinin artarak devam edeceğini belirtti. Programın kapanışında, İnşaat Mühendisliği Bölüm Başkanı Doç.Dr. Murat Örnek tarafından İskenderun Devlet Hastanesi Ruh ve Sinir Hastalıkları Bölümü sosyal hizmetler uzmanlarına çiçek takdim edildi.

Kategori:

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.