Başkan Lütfü Savaş, Başbakan’ın Kapısını Çalacak

Published on:  /   Yorum yapılmamış

 

 Ortadoğu’da yaşanan gelişmelerden en çok etkilenen illerin başında gelen ve son 5 yıla kadar güçlü olan ekonomisi derinden sarsılan Hatay’da iş dünyası yeni yatırımlar için devlet desteği ve teşvikler bekliyor. Hatay Büyükşehir Belediyesi Başkanı Lütfü Savaş, iş adamlarının ve şehrin ihtiyaçları doğrultusunda hazırlanan kapsamlı bir raporla iş dünyasının taleplerini iletmek ve daha önce 23 şehre verilen teşvik paketinden yararlanmak için Başbakan’ın kapısını çalacak

 

 

Terör olayları ve sınır dışında yaşanan gelişmelerden dolayı Doğu ve Güneydoğu’daki 23 şehre verilen teşvik paketinde, nüfusunun yaklaşık üçte biri kadar Suriyeliyi ağırlayan Hatay’ın yer almaması, yeni yatırımlara olan ihtiyacı artırdı. Bulunduğu konum itibari ile Ortadoğu’ya Avrupa ve Rusya’nın giriş kapısı olan ancak sınır dışındaki olumsuz tablo nedeniyle bu avantajını yeterince kullanamayan Hatay’da ekonomi durma noktasına geldi. Yaklaşık 5 milyar dolar döviz getiren lojistik sektörünün acil bir çözüm beklemesi, ticaret akışının sağlanamaması devlet tarafından desteklenen bir teşvik paketinin gerekliliğini iyice hissettirdi.

 

Bu beklentiler üzerine Hatay Büyükşehir Belediyesi, şehrin ekonomisini yeniden canlandırmak ve yatırımcılar için Hatay’ı cazip hale getirmek amacıyla iş adamlarının taleplerini ve şehrin ekonomik ihtiyaçlarını içeren bir rapor hazırladı. Hatay Büyükşehir Belediyesi Başkanı Doç. Dr. Lütfü Savaş, hazırlanan raporu Başbakan Binali Yıldırım’a sunacak ve 23 ile tanınan teşvik paketinde 24. il olmak istiyoruz diyecek.

 

Hatay’da iş dünyası teşvik desteği istiyor

Mısır ve Libya’nın ardından yaşan Suriye’deki olaylar, mülteci sorunu, Musul operasyonu nedeniyle Hatay’da ekonominin etkilendiğini ve iş dünyasının teşvik beklediğini belirten Hatay Büyükşehir Belediyesi Başkanı Lütfü Savaş, sınır dışında yaşanan böylesine büyük olaylarla devlet desteği olmadan baş etmenin yetersiz olacağını ifade etti. Savaş, verilecek devlet desteğinin yatırımcılar için de yapılan yatırıma duyulan güveni artıracağını sözlerine ekledi.

 

10 milyar dolarlık ticaret hacmi kapıda bekliyor

Hatay’ı içinde bulunduğu mevcut durumdan çıkararak geleceğe hazırlamak için gereken her adımın atılacağını belirten Lütfü Savaş, şehrin ekonomik kalkınmasının önünde artık global hale dönüşen engeller doğduğunu ve bu kritik dönemde devletten destek beklediklerini söyledi. Hatay’daki ticaret akışının yaşanan olaylardan önce 5 milyar dolara yaklaştığını ifade eden Savaş, “ Başlamasını tasvip etmediğimiz savaşın en kısa zamanda bitmesini temenni ediyorum. Savaş ortamı bittiğinde Suriye ve Ortadoğu’daki yeniden yapılanma döneminde Hatay’ın ve çevre illerin önemli rol üstlenebileceğini, ticaret akışının 10 milyar dolara ulaşabileceğini ve ilimizin de hazırlıklı olması gerektiğini düşünüyorum.” dedi.

 

Başkan Savaş, sözlerine şöyle devam etti “Hatay, tarihinde hiç olmadığı kadar büyük sorunlarla karşı karşıya.Ekonomik kalkınmamızın önünde artık global hale dönüşen engeller doğdu. Bu durumlar sadece bizi değil komşu illerimizi ve sınıra komşu olan diğer illeri de büyük oranda etkiledi.Hükümet bu kapsamda önemli bir adım attı ve 23 şehri kapsayan bir teşvik paketi açıkladı. Ancak bu pakette Hatay’ın da yer alması gerektiğini düşünüyoruz. Çünkü komşu ülkelerdeki olaylar, gerek ticaretin düşmesi gerekse yaklaşık 500 bin Suriyeli mültecinin bize sığınmasıyla şehrimizi 5 yıldır derinden etkiledi. Bizimle aynı sorunlarla mücadele eden şehirlere tanınan teşvik paketinden ihtiyaçlarımız doğrultusunda yararlanmak istiyor ve 5 yılda şehrimizin dibe vuran ekonomisinin Hükümet tarafından göz ardı edilmemesi gerektiğine inanıyoruz.”

Kategori:

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.