Halk, Sarıseki’de depolama tesisi istemiyor

Published on:  /   Yorum yapılmamış

Gübretaş’ın Sarıseki tesisleri içindeki 12 bin metrekarelik alana yapacağı kömür ve maden türevleri depolama tesisine halk tepkili.

Halkı bilgilendirmek için yapılan ÇED toplantısında Sarıseki halkı kömür depolama sahası istemediklerini dile getirdi.

 “‘Görünmeyen katil’ olarak nitelendirilen kömürü istemiyoruz”

İskenderun Çevre Koruma Derneği (İÇKD) Başkanı Nermin Yıldırım Kara, “Sarıseki’de 2700 m2 kapalı alan 10144 m2 açık olmak üzere bir depolama tesisi yapılmak isteniyor. Proje kapsamında yurtdışından gelecek kömür, kamyonlar ile projenin depolama alanına getirilecek. Alanın kapasitesi ise 700 bin ton olacak. Bölge yeterince kirli Su gözü termik santralı, Atlas Enerji Termik Santralı, İsdemir fabrikaları bata olmak üzere sanayi kuruluşlarının yoğunlaştığı bölgede zaten kirlilikten geçilmiyor: Avrupa Çevre Koruma Ajansı tarafından kömür tozları kansorejen kabul edilmiştir. Ayrıca ÇED kararlarının verilmesi aşamasında aynı şehir ve coğrafi bölgede kurulan yada kurulacak olan tesislerin konumları yakıt türleri dikkate alınarak bir bütün olarak değerlendirilmesi gerekiyor. Bu tesislerin bölgesel bazda çevreye verdikleri zararların kümülatif etkisinin değerlendirilmesinin Danıştay İdari Dava Daireleri kurulunun daha önce verdiği kararlar göz önüne alınarak sürecin işlemesinin insan yaşamı için doğru olacağını ifade ettik. Söz konusu kömürlü kirleticilerin yapımı aşamasında maliyetleri hesaplanırken ayrıca toplumsal maliyetinin de hesaplanması gerektiğini çünkü ödenmeyen bir sağlık faturasının mevcut olduğunu, Avrupalı solunum hastalıkları uzmanlarının kömürü görünmeyen katil olarak adlandırdığını ve günümüzde toplum sağlığını tehdit eden en önemli sorunlardan bir tanesi olduğunu söyledik.” dedi.

 

Kategori:

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.