Türkiye’de babalar para kazanmak için çocuklarına hasret kalıyor!

Published on:  /   Yorum yapılmamış

Toplam 46.069 kişi tarafından yanıtlanan Babalar Günü anketi, çalışan babalarla ilgili çarpıcı sonuçlar ortaya çıkardı. Ankete göre, “baba mesleği”ni devam ettirme alışkanlığı tarihe karışıyor. “Babanız evden uzakta, farklı bir şehirde ya da ülkede çalıştı mı?” sorusuna verilen yanıtların %47’si ise babaların para kazanmak için evden uzakta çalıştığını gözler önüne seriyor.

 

Babalar Günü’ne özel olarak Kariyer.net’te gerçekleştirilen ankete katılan toplam 46.069 çalışan ve 1301 firma yetkilisine çalışan babaları ve çocuklarını ilgilendiren sorular soruldu.

 

Çocuğunuzun baba mesleğini yapmasını ister misiniz?

Hayır, kendi istediği işi yapsın    %77

Baba mesleğini mesleki eğitimini alarak yapsın     %8

Babası maaşı yüksek bir iş yapıyorsa neden olmasın  %8

Evet  %7

 Meslek seçiminde ebeveynlerin rolü çok büyük. Bazıları hiç saklamadan çocukları adına meslek seçerken; bazıları “Ben karışmam” diyor. Geçmişte ülkemizde yaygın bir durum olan “baba mesleğini devam ettirme” alışkanlığı ise artık yıkılıyor. Toplam 46.069 kişi tarafından yanıtlanan ankette “Çocuğunuzun baba mesleğini yapmasını ister misiniz?” sorusuna cevap verenlerin %77’si “Hayır, kendi istediği işi yapsın” diyor. Çocuklarının hem baba mesleğini yapmasını hem de alanında uzman olmasını isteyen %8’lik bir kesim ise “Baba mesleğini mesleki eğitimini alarak yapsın” cevabını verirken; anketi yanıtlayanlar arasında yüksek maaşı meslek seçiminde önceliklendiren %8’lik bir kesim de “Babası maaşı yüksek bir iş yapıyorsa neden olmasın” görüşünde. Ayrıca anketi yanıtlayanların %7’si “Evet” cevabını vererek çocuklarının baba mesleğine devam etmelerini istediklerini belirtiyor.

 

Babamı benim hakkımda en mutlu eden şey…

İş-özel hayat dengesini kurmam  %50

Eğitimimdeki başarım     %28

İş yerimdeki başarım      %22

 

Babaların “Oğlum şunu ol, hayatın kurtulur”, “Kızım şunu oku, ilerde rahat edersin” dediği cümleler sıkça işitilse de her ebeveyn, çocuğunun iyi eğitim görmesini, sevdiği ve para kazanabileceği işi yapmasını ve daha da önemlisi mutlu olmasını istiyor. Katılımcıların tamamlaması istenen “Babamı benim hakkımda en mutlu eden şey…” cümlesini tamamlayanların %50’si “Dengeli bir hayat yaşamam/ İş-özel hayat dengesini kurmam” derken, katılımcıların %28’i “Eğitimimdeki başarım” diyor. Katılımcıların geri kalan %22’lik kesminin cevabı ise “İş yerimdeki başarım” oldu.

 

Babanız evden uzakta, farklı bir şehirde ya da ülkede çalıştı mı?

Evet, 1 yıldan fazla %27

Evet, 1-6 ay boyunca    %15

Evet, 6-12 ay boyunca   %5

Hayır   %53

 

“Babanız evden uzakta, farklı bir şehirde ya da ülkede çalıştı mı?” sorusunu yanıtlayan kişilerin %53’ünün cevabı “Hayır” olurken; ankete katılanların neredeyse yarısı olan %47’lik kesimin cevabı “Evet” oldu. Anket sorusuna yanıt veren katılımcıların %27’si babalarının bir yıldan uzun bir süre boyunca evden uzakta, farklı bir şehirde ya da ülkede çalıştığını söylerken, %15’i 1-6 ay boyunca evden uzakta, farklı bir şehirde ya da ülkede çalıştığını söylüyor. Katılımcıların %5’i ise babalarının 6-12 ay boyunca evden uzakta, farklı bir şehirde ya da ülkede çalıştığını belirtiyor.

 

Şirketlerinden babalara sürpriz!

Türkiye’de az sayıda şirket Anneler Günü, Babalar günü gibi özel günlerde çalışanlarını mutlu edecek ve motivasyonlarını arttıracak projelere imza atıyor. 1301 firma tarafından yanıtlanan Babalar Günü’ne özel anketin, “Şirketinizin Babalar Günü’ne özel bir faaliyeti var mı?” sorusuna verilen yanıt şirketlerde Babalar Günü’ne özel herhangi bir organizasyon yapılmadığını gösteriyor. Anketi yanıtlayanların %90’ı “Hayır” cevabını verirken; şirketlerin %8’i, baba olan çalışanlarının bu özel günlerini ufak hediyelerle kutladıklarını dile getiriyor. Şirketlerin %2’lik çok az bir kesimi ise “Evet, çalışan babalar için özel bir etkinlik düzenliyoruz” yanıtını veriyor.

Kategori:
Etiketler:

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.