Hilali Ahmer’den Türk Kızılayına 148. Yaş

Published on:  /   Yorum yapılmamış

Dünyanın sayılı, bölgesinin ise en güçlü yardım kuruluşu haline gelen Türk Kızılayı 148. Yaşında.  Kızılay, yardımseverlerin her geçen gün artan güveni ve desteği ile ihtiyaç sahiplerinin umutlarını yeşertmeye devam ediyor.

11 Haziran 1868’de bir grup idealist doktor “Osmanlı Yaralı ve Hasta Askerlere Yardım Cemiyeti”ni kurdu.

Cemiyet 1877 yılında “Osmanlı Hilali Ahmer Cemiyeti” adını aldı. Osmanlı İmparatorluğu’nun yıkılması ve Türkiye Cumhuriyeti’nin kurulmasının ardından kuruluşun adı da 1923 yılında “Türkiye Hilali Ahmer Cemiyeti” olarak değişti. 1935 yılında kurumun ismi “Türkiye Kızılay Cemiyeti” oldu. Kuruluşa “Kızılay” adını büyük önder Atatürk verdi. Kızılay, genç Türkiye Cumhuriyeti’nin Osmanlı’dan miras olarak aldığı pek az kurumdan biriydi.

Yüzbinlerin Yardımına Koştu

Kızılay, Osmanlı-Rus Savaşı’ndan Kıbrıs Barış Harekâtı’na kadar geçen sürede, Türkiye’nin taraf olduğu tüm savaşlarda, cephe gerisinde kurduğu hastaneler, hasta taşıma servisleri, donattığı hastane gemileri, yetiştirdiği hemşireler ve gönüllü hasta bakıcılar aracılığıyla savaş alanında yaralanan ve hastalanan yüz binlerce askerin yardımına koştu.

  1. Meşrutiyetin ilanından sonra İstanbul’da görülen büyük kolera salgınından bu yana, yurdumuzda meydana gelen doğal afetlerde ihtiyaç sahiplerinin bakımını, yerleşim ve beslenmelerini Kızılay sağladı.

Operasyon Gücüyle Bölgesinde Lider

Kurulduğu ilk günden bu yana bilgi, deneyim ve operasyonel güç bakımından kendini donatan Türk Kızılayı bugün 8 Bölge Afet Yönetim ve Lojistik Merkezi, 25 Yerel Afet Müdahale ve Lojistik Merkezi, Acil Haberleşme Sistemleri, tam donanımlı haberleşme araçları ile olası bir afete en geç 2 saat içinde ulaşma kabiliyeti, 350.000 kişiye acil barınma ve beslenme imkânı verebilecek kapasiteye ulaştı.

Kan Hizmetlerinde Öncü

1957 yılında kan merkezlerini kurmaya başlayan Türk Kızılayı, 2005 yılında Güvenli Kan Temini programını hayata geçirdiği. O günden bu güne kan bağışını katlayarak artıran Kızılay, 2015 yılı sonu itibariyle 1.937.940 ünite kan bağışına ulaştı. Ülke geneline yayılmış 17 Bölge Kan Merkezi bünyesinde toplam 82 hizmet birimde üç bini aşkın personel ile hizmetlerini sürdüren Kızılay, Türkiye’nin yıllık kan ihtiyacı olan 2.500.000 ünitenin tamamını gönüllü ve güvenli kan bağışçılarından sağlamayı hedeflemektedir.

Kemik İliği bekleyen hastalara şifa olmak için Türkök Projesi’ni hayata geçiren Türk Kızılayı, 2016 Haziran ayı itibariyle 150 bin  donöre ulaştı. Kızılay 3 yıl içinde ise 250.000 donöre ulaşmayı hedefliyor.

Sosyal Yardımlar

Toplumsal dayanışmayı sağlamak, sosyal refahın gelişmesine katkıda bulunmak, yoksul ve muhtaç insanlara barınma, beslenme ve sağlık yardımı ulaştırmak gibi önemli görevler üstlenen ve birçok konuda da öncü olan Türk Kızılayı; sağlık, sosyal yardım, gençlik ve eğitim alanlarında da hizmetler sunuyor.

Yardımlar Dünyaya Uzanıyor

Kızılay, yardım elini ülke sınırlarının dışına da uzatıyor. Balkanlar’dan Orta Asya’ya, Orta Doğu’dan Afrika’ya, Güney Asya’dan Kafkaslar’a kadar dünyanın neresinde bir insan acısı varsa onu dindirmek için çaba gösteriyor. 147 yıllık tarihinde 137 farklı ülkede ihtiyaç anında Türk Kızılayı vardı. Uluslararası arenada gerçekleştirilen bu yardım çalışmaları Türkiye’nin tanıtılmasına da kuşkusuz büyük katkı sağladı.

Bugün Suriye’de, Irak’ta, Somali’de, Pakistan’da, Gazze’de, Sri Lanka’da, Libya’da ve daha birçok ülkede başarılı insani yardım operasyonu yürüten Türk Kızılayı, ülke sınırları içinde ise her yıl milyonlarca insana yardım eli uzatmayı sürdürüyor.

Ülke genelindeki 700’e yakın şubesi, yüz binlerce üyesi ve gönüllüsü ile Türk Kızılayı, tüm bu çalışmaları yardımsever halkımızdan aldığı güç ile gerçekleştirdi ve gerçekleştirmeye devam ediyor.

2020 Stratejisi

Nisan 2016’da gerçekleştirdiği Olağan Genel Kurulu’nda 2020 stratejik vizyonunu kamuoyu ile paylaşan Türk Kızılayı, yeni dönemi “GÜÇLÜ TÜRKİYE, GÜÇLÜ KIZILAY” olarak özetledi. Kızılay, 2020 yılına kadar ülkenin kan ihtiyacının tamamını gönüllülerden karşılamayı, afet müdahale konseptinden afete hazırlık konseptine geçmeyi, bölgemizde artan göçlerle ilgili yeni bir model oluşturmayı, insani yardım modelinde de acil durum yardımlarının yanı sıra kalkınma yardımları konseptine geçmeyi hedefliyor.

Kızılay ayrıca, 2017 yılında yapılacak olan Uluslararası Kızılay-Kızılhaç Dernekleri Federasyonu Genel Kurulu’nda başkanlığı kazanmayı planlarına ekledi. “Her evde bir Kızılay gönüllüsü” çalışması başlatacak olan Kızılay, ülke çapında 2 milyon gönüllüye ulaşmayı öngörüyor.

Tematik projeler kapsamında ise Beslenme Sağlığı Merkezleri, Uluslararası Kızılay Hemşirelik ve Halk Sağlığı Okulları açmayı planlayan Kızılay, Afrika’ya yönelik olarak ise ilaçlı cibinlik üretimine geçecek. Kızılay, 2020 hedefleri arasına Destek Evi (Hospis)  ve yaşlı rehabilitasyon ve bakım merkezleri açmayı da koydu.

Kategori:
Etiketler:

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.