SHD’den Termik tepkisi

Published on:  /   Yorum yapılmamış

SHD İskenderun Temsilciliği Adına  Bülent Akbay, 7 Haziran Salı günü saat 10:30’da, Yumurtalık Sugözü mahallesinde Hande ve Ece Termik Santrallerinin ÇED toplantısının yapılacağını duyunca orada olmaya karar verdiklerini anlattı.

Akbay, yapılması planlanan 14 Kilometrelik Yumurtalık sahiline 16 adet Termik santrali yapılmasına tepki koyduklarını ifade ederk şuları söyledi: “İskenderun Körfezinde Atlas  Termik santrali faaliyette. Yanına iki adet termik santrali inşa ediliyor. Erzin ilçesinde faaliyete yeni başlayan santralin yanına yenisi inşa ediliyor. Arsuz bölgesine santral kurulması girişimleri devam ediyor. Özetle Yumurtalık’tan Samandağ sahiline kadar şimdilik duyduğumuz 36 adet termik santralinin kurulması girişimleri tam yol ilerliyor. Bu santrallerin kurulduğu alanlar ise cennetten bir parça olan doğa harikası yerler.

Bu bölgede her gün on binlerce ton kömür yakılıyor. Örneğin hala çalışan İSKEN bir saatte 450 ton kömür yakmaktadır. Sarısekide faaliyette bulunan Atlas Termik santrali de bir o kadar kömür yakıyor. Kömürün ana maddesi karbondur. Karbondioksit gazı filtre edilememekte, doğrudan atmosfere salınmaktadır. Havamızı, suyumuzu ve toprağımızı saat saat zehirliyorlar. Kanser ve ciğer rahatsızlıklarında aşırı artış var.

 

ORADAYDIK VE İZİN VERMEDİK

 

7 Haziran Salı günü saat 10:30’da, Yumurtalık Sugözü mahallesinde Hande ve Ece Termik Santrallerinin ÇED toplantısının yapılacağını duyunca orada olmaya karar verdik. Çünkü cennetten bir parça olan bölgeye iki adet daha termik santrali kurulması için şirket yetkilileri ve firmanın taşeronluğunu yapan bazı yetkililer sessiz sedasız prosedürü tamamlamaya çalışıyordu.

Adana ve İskenderun’dan SHD aktivistleri olarak sabah erkenden yola çıktık. Sugözü mahallesi sakinlerinin toplantıdan haberi yoktu. Haber verebildiklerimize duyurduk. Toplantının usülsüz olduğunu, halktan kaçırılmak istendiğini bu sebeple iptal edilmesi gerektiğini, gerçeğe aykırı tutanak tutulmasına izin vermeyeceğimizi söyledik. Özetle üç kuruşa geleceğimizi satanlara karşı halkla beraber direndik ve şimdilik kazandık. Adana Yumurtalık ilçesine yapılmaya çalışılan iki termik santralin ÇED toplantısına izin vermedik. Halktan kaçırılmaya, bir oldu-bittiye getirilmeye çalışılan toplantı yoğun itirazlarımız neticesinde yapılamadı.

Şimdilik yaşam savunucuları kazandı. Bundan sonraki sürecin de takipçisi olacak ve kömür santrallerinin kurulmaması için yasal ve meşru tüm yöntemlerle direnmeye devam edeceğiz.
Bacalarından ölüm fışkıran sessiz katillerle mücadelemiz sürecek…

Sahillerimizde kömür santrallerine izin vermek doğaya ve insanlığa karşı suçtur, tasarlanmış cinayettir!

Güney Afrika ve Güney Amerika’dan getirecekleri ithal kömürle yaşam alanlarımızı yok edecekler. Şirketler 49 yıl para kazanıp gidecek, faturasını biz çekeceğiz.

Havamıza, suyumuza, toprağımıza ve geleceğimize sahip çıkalım….”

Kategori:

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.