İSTE öncülük etti… ‘DENİZCİLİK EĞİTİM KONSEYİ’ ile demir aldı!

Published on:  /   Yorum yapılmamış

Türkiye ve Kıbrıs’ta lisans düzeyinde denizcilik eğitimi veren 20 Üniversitenin yanı sıra Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı, Gemi Makinaları İşletme Mühendisleri Odası ve ilgili kurum ve kuruluşların yöneticilerinin katıldığı “13. Denizcilik Eğitim Konseyi Toplantısı” İskenderun Teknik Üniversitesi (İSTE)’nin ev sahipliğinde başladı.

 

İskenderun Teknik Üniversitesi (İSTE)’nin Barbaros Hayrettin Gemi İnşaatı ve Denizcilik Fakültesi Konferans Salonu’nda Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından, Daryna Trofimova ve ekibinin yan flüt dinletisiyle başlayan toplantıya; Hatay Vali Yardımcısı Mahmut Hersanlıoğlu, İskenderun Kaymakamı H. Hasan Özyiğit, İSTE Rektörü Prof. Dr. Türkay Dereli, İskenderun Deniz Ticaret Odası (DTO) Başkan Yardımcısı Kadir Doğan, Gemi Makineleri İşletme Mühendisleri Odası (GEMİMO) Başkanı Feramuz Aşkın, Denizcilik Eğitim Konseyi Koordinasyon Kurulu Başkanı Doç. Dr. Ersan Başar ile farklı üniversitelerden ilgili dekanlar ve öğretim üyeleri katıldı.

iste-denizcilik- (10)

Hatay Vali Yardımcısı Mahmut Hersanlıoğlu konuşmasında; Hatay genelinde İskenderun Teknik Üniversitesi’nin (İSTE) önemli, güçlü lobisi olan bir teknik üniversite olduğunu söyledi. Hersanlıoğlu, “İSTE’nin en avantajlı yönü İskenderun gibi bir lobinin arkasında olması, bunu ciddi bir avantaj olarak şahsen değerlendiriyorum ve bu bölgenin bir çocuğu olarak söylüyorum” diyerek İSTE’nin bölge için önemine dikkat çekti. Vali Yardımcısı Herşanlıoğlu sözlerine şöyle devam etti: “Ülkemizin büyük olma gibi bir iddiası var büyük olmayı da neden istiyor, çünkü hayatın merkezine insanı koymuş bir milletin temsilcileriyiz biz… Eğer biz büyürsek, gelişirsek ben şahsen dünyadaki birçok adaletsizliğin ortadan kalkacağına inanıyorum. Eğer çok çalışmayı öğrenirsek denizcilikte de iyi bir noktaya geleceğimize inanıyorum. Güzel bir söz söyledi sayın Rektörüm; ‘Akdeniz’in bittiği değil başladığı yerdir İskenderun’  inanıyorum ki, bu konsey toplantısının burada yapılması bile İskenderun’un bir ağırlığının olduğunun göstergesidir. Mevcut fakültemiz ile üniversitemizin hem İskenderun’un hem Hatay’ımızın ve ülkemizin önünü açarak daha güzel günlere doğru yol alacağına inanıyor ve Konsey toplantısının hayırlı uğurlu olmasını diliyorum hepinize saygılar sunuyorum.”

iste-denizcilik- (1)

İskenderun Teknik Üniversitesi (İSTE) Rektörü Prof. Dr. Türkay Dereli ise konuşmasında: “Bugün yine bazı ilkleri yaşıyoruz. Bu toplantı, Barbaros Hayrettin Gemi İnşaatı ve Denizcilik Fakültemiz tarafından düzenlenen ilk toplantı olması nedeniyle ayrı bir anlam ifade etmektedir. Ayrıca, bu toplantı yeni hizmete giren bu konferans salonumuzda yapılan ilk organizasyondur. Bir anlamda, ileride amiral gemilerimizden birisi olacak Fakültemiz, İSTE’nin rotasına doğru yol almasında demir almıştır. Her fakültemizin önüne önemli hedefler koyuyoruz. Barbaros Hayrettin Gemi İnşaatı ve Denizcilik Fakültemiz de inşallah uzun vadede uçak/eğitim gemisi yapmak vb gibi Türkiye için önem arz eden projeleri üretecek veya onlara ortak olacak”” ifadelerine yer verdi. Prof. Dr. Dereli, konuşmasını; “17 000 m2 kapalı alana sahip 300 kişilik bir adet, 80 kişilik iki tane olmak üzere toplam üç konferans salonu, kütüphane, öğrenci ve personel yemekhanesi, 5 simülasyon merkezi, 24 derslik ve 45 araştırmacı ofisinden oluşan, gemi görünümlü bir fakülte binası İskenderun Sanayi ve Ticaret Odası ve İskenderun Deniz Ticaret Odası başta olmak üzere İskenderun sivil toplum kuruluşlarının önemli katkılarıyla Üniversitemize kazandırılmıştır. En kısa zamanda Eğitim/Öğretim’in başlaması için çaba sarf edilmektedir” sözleri ile sonlandırdı.

Koordinasyon Kurulu adına konuşan Doç. Dr. Ersan Başar, konsey faaliyetleri ile ilgili kısa bir değerlendirmede bulunarak; misyon, vizyon ve hedef belirlediklerini kaydettiği açıklamasına şöyle devam etti: “Konsey olarak uluslararası kongre düzenlenmesinde rol aldık, dernekleşme çalışmalarında son aşamaya gelindi, resmi işlemlerin tamamlanmasının ardından aktif hale gelecek. Türkiye’deki tüm denizcilik okulları birbirini çok daha iyi tanır hale geldi. Bu da yüksek seviyede bir sinerji ortaya çıkarmamıza vesile oldu. Konseyimizin amacı, eğitim öğretim araştırma ve toplum hizmetleri etkinliklerini ulusal ve uluslararası standartlarda sürdürmeyi sağlamak, üye kurumlar arası işbirliği, ilgili alanda üniversiteler arası kurula görüş bildirmek geleceğin eğitim programları için akreditasyon değerlendirme ve bilgilendirme çalışmaları yaparak Türkiye’deki denizcilik eğitiminin kalitesinin yükseltilmesine katkıda bulunmak, yine yükseköğrenim düzeyinde Türk denizcilik eğitiminin bilimsel kriterlere göre layık olduğu seviyeye ulaşması için gerekli faaliyet alanları oluşturmak konseyin temel amaçları arasında bulunmaktadır” .

İskenderun Deniz Ticaret Odası Başkanı Kadir Doğan, konuşmasında; 13.ncü Denizcilik Eğitim Konseyi Toplantısını açılışını heyecanla bekledikleri “Barbaros Hayrettin Gemi inşaatı ve Denizcilik Fakültesi Konferans salonunda yapmaktan büyük gurur ve mutluluk duyduklarını ifade ederek, en kısa zamanda öğrencilerini alarak eğitime başlayacağı günleri de heyecanla beklediklerini dile getirdi. Kaliteli eğitimin önemine değinen Kadir Doğan, ülkemizde denizciliğin gelişmesinin, denizcilik eğitimindeki kalitenin yükselmesine ve sistemleştirilmesine bağlı olduğuna vurgu yaptı.

GEMİMO Başkanı Feramuz Aşkın ise, Türkiye’de Denizcilikle ilgili eğitim veren kurumların nitelikli hale gelmesinin önemine işaret ederek, dünyadaki örneklerine bakıldığında Türkiye’de verilen denizcilik eğitiminin geliştirilmesi gerektiğini söyledi. Feramuz Aşkın, konuşmasında; denizcilik eğitiminde ihtiyaç duyulan eksiklikleri vurgulayarak, öncelikle “işsiz mühendis mi, işsiz kaptan mı yetiştirmek istiyoruz” sorusunun cevaplanması gerektiğini kaydetti. Gemi Makine Mühendisliği önemli olduğunu vurgulayan aşkın, bu nedenle eğitime alınacak öğrencilerin seviyesinin yüksek olması gerektiğinin altını çizdi. Feramuz Aşkın, sözlerini “Konseyimizin denizcilik eğitimine katkı sağlayacak bir sonuçla bitmesini ve herkes tarafından iyi değerlendirilmesini temenni ediyorum. Çok çalışmamız gerekiyor, etkin görev alınarak sorunların çözümüne yönelik adım atılması gerekiyor” diyerek tamamladı.

Fakülte binasının tasarımı ve yapılan etkinlik organizasyonu katılımcılardan tam not aldı. Divan oluşturulması ve divan gündeminin belirlenmesinin ardından kahve molası ile devam eden program, öğle yemeği arasının ardından yapılan çalıştaylarla devam etti. Toplantının ilk günü; Limak Port, İskenderun Liman Gezisi, ve gala yemeği ile son buldu.

Kategori:

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.