Kilis, Nobel Barış Ödülüne aday

Published on:  /   Yorum yapılmamış

Dünya İnsani Zirvesi’nde bir dizi etkinlik gerçekleştirecek olan Kilis Belediyesi, Kilislilerin Suriyeli misafirlerine gösterdiği kardeşlik örneğine ve mülteci sorununa dikkati çekecek. Kilis de yaşayan Suriyeli Çocukların Dünya Liderlerine yazdığı mektuplar ile Suriyeli Sanatçıların eserlerinin sergilendiği bir resim sergisi de açacak olan Kilis Belediyesi zirveye damgasını vuracak.

Kendi nüfusundan fazla Suriyeli misafiri ağırladığı için Nobel Barış Ödülüne aday gösterilen Kilis Belediyesi, 23-24 Mayıs tarihlerinde İstanbul’da toplanacak olan Dünya İnsani Zirvesi’ne katılacak. Zirvede, bir dizi etkinlik gerçekleştirecek olan Kilis Belediyesi, Kilislilerin Suriyeli misafirlerine gösterdiği takdire şayan kardeşlik örneğine ve mülteci sorununa dikkati çekecek.suriyelicocuklar

Kilis Belediyesi Dünya İnsani Zirvesi’nde hem açacağı stantta, Suriyeli göçmenlere yönelik yaptığı çalışmalarla ilgili bilgilendirme yapacak hem de Suriyeli Ressamların resimleri ve Suriyeli çocukların liderlere yazdığı duygu dolu mektuplar ile dikkat çekecek.

Kilis Belediye Başkanı Hasan Kara’nın bir konuşma yapacağı zirvede, Kilis’te konteynır kentte kalan Suriyeli ressamların yaptığı resimlerden oluşan bir sergi de açılacak.Suriyeli ressamların eserleri; Suriye, göç eden ve savaş gören insanların acılarını yansıtıyor.

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri ile birlikte Türkiye’nin ev sahipliği yaptığı zirve, dünya liderlerini ilk kez krizden etkilenen kesimlerle bir araya getirecek. Zirvede, insani sistemde etkin rol oynayan sivil toplum, özel sektör ve diğer kesimlerin temsilcileriyle, sistemin geleceğine ilişkin acil sorunlara yanıt aranacak.

Birleşmiş Milletler’in düzenlediği Dünya İnsani Zirvesi, 23-24 Mayıs 2016 tarihlerinde Türkiye’nin ev sahipliğinde İstanbul’da gerçekleştirilecek.
İnsani yardım alanında önemli bir dönüm noktası olacak bu zirve, 70’in üzerinde devlet ve hükümet başkanı ile çok sayıda bakan ve üst düzey resmi temsilcinin yanı sıra uluslararası örgütler, sivil toplum, akademik kuruluşlar, medya, özel sektör temsilcileri ile krizlerden etkilenen toplulukları bir araya getirecek. Bu niteliğiyle de bir ilki teşkil eden zirveye 6 binden fazla temsilcinin katılımı bekleniyor. 2 gün sürecek olan zirve kapsamında çok sayıda üst düzeyli yuvarlak masa toplantısı, özel oturum ve yan etkinlikler düzenlenecek, konuk liderlerin iştirakiyle de ayrı bir “Liderler Oturumu” gerçekleştirilecek. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, zirve münasebetiyle Türkiye’ye gelecek devlet, hükümet başkanlarıyla ikili temaslarda da bulunacak. Zirve vesilesiyle 21 Mayıs 2016 tarihinde Uluslararası Akademik Forum da düzenlenecek.
Birleşmiş Milletler verilerine göre Türkiye, günümüzde dünyada en çok mülteci barındıran ülke. Silahlı çatışmalardan, doğal afetlere ve salgın hastalıklara kadar geniş bir yelpazeye yayılan insani krizlerin mağdurlarına yardım elini uzatan Türkiye, resmi insani yardımın milli gelire oranı dikkate alındığında dünyanın “en cömert” donör ülkesi. İnsani krizlerin önlenebilmesine yönelik olarak kalkınma odaklı insani yardım sağlayan Türkiye’nin Dünya İnsani Zirvesi’ne ev sahibi olarak seçilmesi, ülkemizce yürütülen etkin insani diplomasinin uluslararası toplum tarafından takdirinin de bir nişanesi olarak görülüyor.

Kategori:
Etiketler:

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.