Hatay’da Grekçe “Neşeli ol, hayatını yaşa” mozaikten mesaj

Published on:  /   Yorum yapılmamış

HATAY’IN KADİM TARİHİNİN MİRASI, HBB’NİN DESTEKLERİYLE GÜN YÜZÜNE ÇIKIYOR

 

Hatay Büyükşehir Belediyesi’nin(HBB) 2012 yılında başlattığı teleferik projesinin yapımı sırasında İplik Pazarı bölgesinde çıkan tarihi değerlere bir yenisi daha eklendi.

 

BULUNAN NADİDE MOZAİK, MİLATTAN ÖNCE 3. YÜZYILA VE ROMA DÖNEMİNE AİT

 

Arkeologların yaptığı kazılar sırasında Milattan Önce 3. yüzyıla ait olduğu düşünülen ve üzerinde Grekçe “Neşeli ol, hayatını yaşa” yazılı mozaiğin Roma dönemine ait olduğu belirlendi.

 

Orta Çağ’dan Roma Helenistik dönemine ait birçok medeniyete ait eserlerin bulunduğu bölgede süren kazı çalışmaları hakkında bilgi veren Mustafa Kemal Üniversitesi(MKÜ) Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Hatice Pamir ve Hatay Arkeoloji Müzesi’nde görevli Arkeolog Demet Kara, bulunan mozaikle ilgili olarak, “Türkiye’de eşi olmayan bir mozaik. İtalya’da buna benzer bir mozaik var; ama bu daha geniş kapsamlı. M.Ö. 3. yüzyıla ait olması da çok önemli” dedi.

 

BAŞKAN SAVAŞ: GÜN YÜZÜNE ÇIKARILAN ESERLERİ MÜZE İSTASYONDA TÜM DÜNYAYA SERGİLEYECEĞİZ

 

Eserlerin bulunduğu yeri Müze-İstasyon haline getirerek şehrin tarihi ve doğal güzelliklerini yerli ve yabancı tüm misafirlerle paylaşma gibi önemli bir projesi olan Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Doç. Dr. Lütfü Savaş, “Yapımına 2012 yılında başladığımız bu projemizde arkeolojik çalışmalar tüm hızıyla devam ediyor. Bulunan bu eser de diğerleri gibi çok kıymetli. Birçok medeniyete ev sahipliği yapmış şehrimizde bulduğumuz bu eserleri teleferiğimizin merkez istasyonunda yani müze istasyonunda sergileyeceğiz. Bununla ilgili çalışmalarımız devam ediyor. Bölgede yürütülen çalışmalarda üstümüze düşen tüm sorumluluğu yerine getiriyoruz” diyerek bölgede bulunan eserler ve yürütülen çalışmalara verilen teşvik ve destekler hakkında düşüncelerini paylaştı.

 

KARA: ÇALIŞMALARIMIZ HBB’NİN DESTEKLERİ VE TEŞVİKLERİ İLE DEVAM EDİYOR

 

Devam eden çalışmalar ışığında bulunan nadide mozaik hakkında detaylı bilgiler paylaşan Arkeolog Kara, ayrıca çalışmalarına Hatay Büyükşehir Belediyesi’nin katkılarıyla devam ettiklerinin ve bu katkılarla çalışmalarda verimlilik sağladıklarının altını çizdi.

Kategori:
Etiketler:

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.