“Ekonomik gelişme huzur ve güven ortamında yeşerir”

Published on:  /   Yorum yapılmamış

TÜSİAD ve TÜRKONFED’in  “Büyüyen KOBİ’ler II” Hatay zirvesinde Hatay’daki barış ve güvenlik ortamına dikkat çekilerek ekonomik gelişmenin huzur ve barış ortamında gelişip büyüyeceği vurgulandı.

 Suriye’deki yaşanan gelişmelerin; Hatay’ı sosyal, psikolojik, ekonomik açıdan olumsuz etkilediği ve Hatay’la ilgili olumsuz bir algının zihinlerde yer ettiğine dikkat çekilen zirvede; Hatay’daki barış ortamı övgü aldı.

TÜSİAD ve TÜRKONFED işbirliği ile Antakya Ticaret ve Sanayi Odası ev sahipliğinde Büyüyen KOBİ’ler II toplantısı ve panel programının ikincisi Hatay’da düzenlendi.

 06 Şubat 2016 Cumartesi günü saat 09.30’da Erol Bilecik Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi Kongre Salonu’nda düzenlenen toplantı ve panel programına Hatay Valisi Ercan Topaca, Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Doç. Dr. Lütfü Savaş, TÜRKONFED Başkanı Tarkan Kadooğlu, TÜSİAD Başkanı Cansen Başaran Symes,  DASİFED Başkanı Mehmet Kılıçlar, Antakya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Başkanı Hikmet Çinçin, Antakya Ticaret Borsası (ATB) Başkanı Mehmet Ali Kuseyri ile çok sayıda Hataylı iş adamı ve sektör temsilcileri katıldı. Geçtiğimiz haftalarda yaşamını kaybeden iş dünyasının önemli ismi iş adamı Mustafa Koç da anıldı.

Hatay Valisi Ercan Topaca yaptığı konuşmada Hatay’ı daha iyi tanıma konusunda yaptıkları bu özel ziyaretlerden dolayı TÜSİAD Başkanı, Yönetim Kurulu ve diğer katılımcılara şükranlarını sunduğunu belirtti. Topaca, ’’İnşallah bu ziyaret Hatay’la ilgili ve Hatay’ın hiç hak etmediği algının yıkılmasına önemli katkılar yapacaktır. KOBİ’lerle yapılacak bu toplantının, ekonomi ile ilgili değerlendirmelerin burada çalışan arkadaşlarımızın motivasyonunu arttırmasını temenni ediyorum. Dışarıdan gelen konuşmacılarımız daha büyük işleri yapan, daha büyük şirketleri yöneten kişilerdir. Onların tecrübeleri, olaylara bakışı da buradaki arkadaşlar açısından önemli bir kaynak olacaktır.’’ dedi.

Özgürlüğün insan için vazgeçilmez bir şey olduğunu söyleyen Topaca, Güvenliğin olmadığı yerde ne kadar özgür olursanız olun hayatınızı sağlıklı bir şekilde devam ettiremezsiniz. Refahın ve ekonominin temeli güvenliktir. Biz de ülke olarak öncelikle ülkemizin güvenliğini, birliğini, düzenini sağlamak durumundayız. Devletimizin de bugün yapmaya çalıştığı budur. Devlet düzeni çöktüğü zaman nelerle karşılaşacağımızı hiçbir zaman unutmamız gerekir. Komşularımızda yaşananlar bunun bir örneğidir. Tabi bu her şey güvenliktir, polisiye tedbirlerdir demek değildir. Aynı zamanda ekonomi, özgürlük, insan haklarını da sağlayacak bir düzeni kurmaya çalışıyoruz. Ülke olarak birbirimize güvendiğimiz, birlik olduğumuz sürece bu sıkıntıların da üstesinden geleceğiz.’’ şeklinde konuştu.

“399 bin Suriyeli Hatay’da”

Hatay’da 399 bin Suriyeli misafir olduğunu belirten Sayın Topaca, ‘’Bu sayı günden güne değişiyor. Canlarını kurtarmak için bizlere sığınan Suriyeli misafirlerimizin yaklaşık 130 bin eğitim çağında çocuğu var. Bu çocukların biz yaklaşık 50 binine eğitim imkânı sağlayabiliyoruz. Devletimizin bu yönde çalışmaları devam ediyor ama biz imkânı olan bütün arkadaşlarımızdan çocukların eğitimi için yardım beklediğimizi ifade etmek istiyorum.’’ diyerek sözlerini noktaladı.

tusiad hatay zirvesii (2)

“Hatay 5 yıldır sosyolojik, psikolojik

ve ekonomik sıkıntı yaşıyor”

Bu toplantının Hatay’da yapılmasına vesile olan herkese teşekkür ederek sözlerine başlayan Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Doç. Dr. Lütfü Savaş ise ‘’Biz Türkler hatırşinas insanlarız, zor zamanda yapılan yardımları unutmayız. Özellikle ekonomik anlamda Hataylı iş adamlarımız son beş yıldır Çanakkale Geçilmez’i oynuyor. Siz değerli misafirlerimizin burayı ziyaretleri gerçekten bizlere bu konuda moral verdi. Aslında çok zengin bir ülkeyiz.  Bu zenginliğimizi bilerek, birbirimizle kucaklaşarak, birbirimizi sahiplenerek beş yıldır bugünlere geldik’’ dedi.

Hatay’ın 18 yıl Fransızların işgali altında yaşadığını hatırlatan Savaş, ‘’Biz esaret yıllarından sonra özgürlüğümüze kavuşup Hatay Cumhuriyeti’ni kurduk. 10 ay 20 gün cumhuriyet olarak yaşadık. Ama kendi isteğimizle Türkiye Cumhuriyeti’ne katıldık. Tek başına bir devlet olmaktansa Türkiye Cumhuriyeti’nin bir ili olmayı kabul ettik.’’ dedi.

Son beş yıl içerisinde hem sosyolojik hem psikolojik hem de ekonomik anlamda Hatay’ın zor günler geçirdiğini yineleyen Savaş, ‘’Görüyorum ki hem TÜRKONFED hem TÜSİAD adeta ailenin büyük fertlerinin küçüklerinin elinden tutması gibi KOBİ’lere, gençlerimize, kadınlarımıza destek oluyorlar. Ben Hatay adına yapmış olduğunuz katkılardan dolayı bir kez daha teşekkür etmek istiyorum.’’ dedi.

Türk Girişim ve İş Dünyası Konfederasyonu (TÜRKONFED) Başkanı Tarkan Kadooğlu ise yaptığı konuşmada TÜRKONFED olarak güçlerini ülke ekonomisinin bel kemiği olan KOBİ’lerden aldıklarını ifade etti. Kadooğlu, ‘’Değişim dünya ekonomik sisteminde verimlilik ve iş gücünün artışına yönelik çalışmalar yapıyoruz. Öncelikle projenin yeni fikir durağı olan Büyüyen KOBİ’ler toplantısı için dinlerin, mezheplerin, etnik kültürlerin bir arada kardeşçe yaşadığı medeniyetler şehri Hatay’da olmaktan büyük bir mutluluk duyduğumu dile getirmek istiyorum.’’ dedi.

TÜRKONFED olarak iş dünyası ve onların sorunlarına çok sesli, tarafsız ve yapıcı bir bakış açısıyla sahip çıkmaya çalıştıklarını dile getiren Kadooğlu, ‘’ Sorunları tespit ediyor, çözümlere odaklanarak öneriler getiriyoruz. Bugüne kadar bölgesel kalkınmadan KOBİ’lere, mesleki eğitimden iş dünyasında kadın konusuna, işsizlik ve gelir dağılımından demokratikleşme alanlarına kadar çok önemli konularda raporlar hazırladık. Sadece rapor hazırlamakla kalmayıp tespit ve önerilerimizi karar mercilerine, başta hükümetimiz ve kamu kurum ve kuruluşlarına aktarmaya da devam ediyoruz.’’ şeklinde konuştu.

TÜSİAD Başkanı Cansen Başaran Symes ise insanlığın ilk yerleşim yerlerinden biri olan, geçmişten günümüze çok farklı kültürlerin ve inançların bir arada yaşadığı, birçok uygarlığa ev sahipliği yapmış, barış, kardeşlik ve hoşgörü kenti Hatay’da olmaktan son derece memnun olduklarını ifade ederek ülkemizin ve kentimizin bu değerlerine sahip çıkmamız gereken bir dönemden geçildiğini belirtti. Symes, ‘’Komşularımızın içinde bulunduğu bu durum ülkemizi ve Hatay’ın da içinde bulunduğu sınır kentlerimizi etkiliyor. İstanbul’dan sonra uluslararası taşımacılıkta ikinci büyük filosuna sahip Hatay komşu ülkelerde yaşanan sorunlardan dolayı ekonomi anlamında önemli bir sıkıntı yaşıyor. Benzer şekilde yaş sebze ve meyve ihracatında Türkiye’deki en büyük aktörlerden olan kentin yine komşu ülkelerde yaşanan sorunlardan dolayı ciddi sıkıntı içine girdiğine de tanık oluyoruz.’’ dedi.

Tüm bunlarla beraber savaş yüzünden ülkesini terk etmek zorunda kalan Suriyeli misafirlerin kentin nüfusunun yaklaşık %20’sini oluşturduğunu belirten Symes, ‘’ Bu yeni nüfusundan da şehrin ekonomik iklimine, sağlık, eğitim gibi konularda bölgeye ciddi etkisi olduğuna tanık oluyoruz. Evlerini terk etmek zorunda kalan komşularımız için üzülürken aslında son dönemlerde ülkemizin bir bölümünde benzer sahneleri görmekten de çok derin bir üzüntü içinde olduğumuzu belirtmek isterim. Bugün Türkiye’nin gündemini teröre ve siyasi gerginliğe teslim edemeyiz, etmemeliyiz.’’ dedi.

Bugünkü toplantının ana konusunun KOBİ’lerde teknoloji olduğunu belirten Symes, bu konunun uzun dönemli büyümeye destek sağlayacak en kritik reform alanlarının başında geldiğini ifade ederek toplantının tüm katılımcılar için verimli geçmesini temenni etti.

Doğu Akdeniz Sanayicileri ve İş Adamları Dernekleri Federasyonu (DASİFED) Başkanı Mehmet Kılıçlar ise ‘’Suriye’de yaşanan olaylar sınır illerden en çok Hatay’ı etkilemiştir. Bununla beraber Hatay’da olumsuz bir yargı da yaratmıştır. Bu olumsuz algıyı yok etme hususunda katkılarından dolayı tüm katılımcılara teşekkür etmek istiyorum.’’ dedi.

Doğu Akdeniz Sanayicileri ve İş Adamları Dernekleri Federasyonu’nun TR63 Bölgesi olarak Hatay, Osmaniye ve Kahramanmaraş’ı kapsamakta olduğunu belirten Kılıçlar, “Sizlere ilgilenmekte olduğumuz bazı projelerden bahsetmek istiyorum. Birincisi Hatay’da bir festival düzenlemek istiyoruz. Buradaki amacımız Hatay’ın olumsuz algısını yıkarak turizmi canlandırmaktır. İkinci projemiz ise çocuk ve gençlik sanat bienali düzenlemektir. Buradaki amaç da çocuklarımızı ve gençlerimizi hem yaratıcılık hem de özgüven oluşturma konusunda özendirmektir. Üçüncü projemiz ise Hassa Organize Sanayi Bölgesi’dir. Burada daha iyi neler yapabiliriz, nasıl daha iyi bir OSB oluşturabiliriz, serbest ekonomik bölge nasıl yaratabiliriz bunların çalışmasını yapmaktayız.’’ şeklinde konuştu.

Antakya Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Hikmet Çinçin ise ‘’Hatay Türkiye’nin önemli bir coğrafyasında bulunan bir ilimizdir. Körfez’de demir-çelik sektörü ve dağın diğer ucundaysa tarıma dayalı sanayi, yaş sebze ve meyve ihracatının olduğu ciddi anlamda bir lojistik filoya sahip; bunun yanında inanç turizmi ve diğer turizm alanlarında Türkiye’nin önde gelen güzide bir ilidir. Bu güzide ilimize ziyaretinizden dolayı son derece memnuniyet duyduğumu ifade etmek istiyorum.’’ dedi.

Topaca’yı ziyaretlerinde Amanos Tüneli projesi hakkında bilgi aldıklarını belirten Çinçin, ‘’Biz de TÜSİAD üyeleri ve TÜRKONFED üyeleri ile burada kesinlikle arsa spekülasyonuna sebebiyet verilmeyeceğini, sadece altyapı maliyetleri ile bu arsaların tahsis edileceği müjdesini vermek istiyoruz.’’ dedi.

Panel, açılış konuşmalarının ardından BORGİP proje sunumu, Kobilerde Teknoloji Kullanımının Arttırılması, Dijitalleşme Endeksi ve Hatay İli Dijitalleşme Verileri sunumları ile devam etti.

Kategori:

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.