1915 Aralık ayında Sarıkamış’ta donarak şehit olan on binlerce Mehmetçik için Hatay’ın Belen ilçesi Gedik Mekiinde Anma Yürüyüşü düzenlendi… Belen Kaymakamlığı, Belen Belediyesi ve İl Gençlik Spor Müdürlüğü’nün koordinasyonunda düzenlenen anlamlı yürüyüş bu yıl 3 kez yapıldı…
Sarıkamış şehitlerimizi Anmak ve o gün yaşanılanları yüreklerde hissetmek için yapılan yürüyüşe; Belen Kaymakamı Abdulaziz Aydın, Belen Belediye Başkanı Adnan Vurucu, Kırıkhan Belediye Başkanı Ayhan Yavuz’un yanı sıra izci liderleri, sivil toplum kuruluş temsilcileri, Hatay genelinden gelen davetliler, çevre il ve ilçelerden gelen vatandaşlar katıldı.
“Sarıkamış “Beyaz Hüzün” diye tarihe geçmiştir”
Belen Kaymakamı Abdulaziz Aydın törende yaptığı konuşmasında, “Bugün burada bağrındaki bin 500 şehidimizi sarıp, sarmalayan, koruyup kollayan ve koynunda sallayan Belenimizde, beyaz hüzün olarak Sarıkamış harekatında vatanı uğruna, bayrağı uğruna hayattaki en değerli varlığı olan canını veren kahraman şehitlerimizi anmak, hatıralarını bu vatanın bekası, birliği ve beraberliği için, Hataylısıyla, Trabzonlusuyla, Ardahanlısıyla yaptıkları fedakarlıkları anmak için burada hep birlikteyiz.” dedi.
“Yaşadığımız hezimetlerden ders çıkartmalıyız”
Belen Belediye Başkanı Adnan Vurucu “Bugün Sarıkamış şehitlerini anmak için buradayız. Bu anlamlı yürüyüşe destek veren tüm halkımızı yürekten kutluyorum. Biliriz , i tarihimiz ihtişamlı zaferlerle doludur. Ancak Sarıkamış harekatı, bunca zaferin arasında bir facia olarak tarihimize yazılmıştır. Bizler zaferlerimizle övündüğümüz kadar yaşadığımız hezimetlerden de dersler çıkartmak zorundayız.” şeklinde konuştu.
Belen Belediye Başkanı Adnan Vurucu, konuşmasının devamında şunları söyledi. “Bunu yapmadığımız sürece tarih bizim için ne ölçüde anlamlı olabilir. Sarıkamış’ta, hiç de uzak olmayan bir zamanda, 100.000 ‘ e yakın yiğidimizi karlara gömdük. Üstelik tek kurşun atamadan. Üstelik sadece bir hayalperestin kişisel ihtirası uğruna… Tarih, 16 Aralık 1914. Soğuk bir kış günü. Sarıkamış harekâtının emirleri verilir. Çok geçmeden, tarihler 21 Aralığı gösterirken, tarihe “Sarıkamış faciası” olarak geçen harekât başlatılır. 125 bine yakın iman abidesi insan, kış kıyamette paltosuz, postalsız, gömlekle, çarıkla cehennemî tipinin ortasına sürülürler. Bu facia, millet olma ruhunu özümsememiş, askeri harekat tecrübesinden yoksun, ileri görüşlü olmayan, şahsi ihtiraslar uğruna yanlış kararlar alan komutanların vebalidir. Ve tarih 22 aralık; Gündüz başlayan yürüyüşte askerlerin çarıkları, gece donmaya, Bir mengene gibi ayaklarını sıkmaya baslar. Adım atmak neredeyse imkansızdır. Askerler olduğu yerde zıplar, atlar, kendini karların içine vurur ve ayaktan başlayan donma yavaş yavaş tüm vücuda yayılır. Düseni kaldırmamak için emir vardır. Zaten kimsede kimseyi kaldıracak güç kalmamıştır. Neferler ordunun işaret taşları gibi yollara dizilirler. Kimi çömelmiş, kimi oturmuş, kimi yuvarlanmış, kimi bir ağacın gövdesine dayanmış kardan heykellere dönüşürler. 90.000 şehit. Tek kursun atmadan… Çanakkale’de “tarih” yazan bu millet, Sarıkamış’ta bu milleti yazan tarih olmuştur. Tarih böyle bir faciayı ne yazmış, ne de görmüştür.”
Kırıkhan Belediye Başkanı Ayhan Yavuz da günün anlam ve önemine ilişkin bir konuşma yaptı. 90 bin Sarıkamış Şehidinin Peygamberimizin konuğu olduğunu söyleyen Yavuz, “Bu millet binlerce canını bir çakıl taşını vermemek için feda edeceğinin en anlamlı örneği oluşturduğunu vurguladı. Başkan Yavuz, Allah bizlere Sarıkamış Allahu Ekber Faciasını yaşatmasın” dedi.
Sarıkamış Anma Yürüyüşünde panzerden Sarıkamış Türküsü ezgileri yükseldi
Kalabalık, ellerinde Türk bayrakları ve flamalarla tepe noktası olan Radar mevkiine ulaşmak için kilometrelerce yürüdü. Yürüyüş için yollara düşen halkın arkasından gelen panzer aracından ise Sarıkamış şehitlerinin türküsünün ezgileri yükseldi. Tepede şehit Mehmetçikler için Kur’an-ı Kerim okundu, dualar edildi, Radar mevkiine fidan dikildi. İzcilerin ise giydikleri yeleklerde ve açtıkları flamalarda ‘Dedeciğim biz geldik’ yazısı dikkat çekti. Törenin
sonunda günün anlam ve önemine ilişkin konuşmalar yapılı. Şiirler okundu. Törenin ardından Protokol üyeleri çam fidanı dikti. Davetlilere çorba ikramında bulunuldu.