2016’DA ŞİRKETLERİ NELER BEKLİYOR?

Published on:  /   Yorum yapılmamış

Yeni yılda şirketler için yeni uygulamalar geliyor!

Sistem Global Danışmanlık Bağımsız Denetim ve Yeminli Mali Müşavirlik A.Ş. Gaziantep Bölge Koordinatörü Yeminli Mali Müşavir Erol Çember, şirketlerle ilgili 2016 yılında başlayacak yeni uygulamalar konusunda açıklamalarda bulundu.

E FATURA VE E DEFTER KAPSAMI GENİŞLİYOR

2016 ile birlikte e-fatura ve e-defter kapsamına alınan mükelleflere yenileri ekleniyor. Sistem Global Bölge Koordinatörü YMM Erol Çember, 2014 yılı toplam hasılatı 10.000.000 TL üzeri olan tüm işletmelerin e-fatura kapsamına alındığını söyledi. Çember, bu mükelleflerin aynı zamanda e-defter sistemine de geçmek zorunda olduklarını ifade etti.

Çember, zorunlu e-defter ve e-fatura kapsamına alınan yeni mükellef grupları ile ilgili olarak şöyle konuştu:

2014 veya müteakip hesap dönemleri brüt satış hasılatı 10 Milyon TL ve üzeri olan mükellefler,  4760 sayılı Özel Tüketim Vergisi Kanununa ekli I sayılı listedeki malların (petrol ürünleri, madeni yağlar ve solventler) imali, ithali, teslimi vb. faaliyetleri nedeniyle Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK)’ndan lisans alan mükellefler (Bayilik lisansı olanlar, münhasıran bu lisansa sahip olmaları nedeniyle bu bent kapsamında değerlendirilmeyecektir.) ve  Özel Tüketim Vergisi Kanununa ekli III sayılı listedeki malları (Alkollü içkiler, kolalı gazozlar ve tütün mamulleri) imal, inşa ve ithal eden mükellefler de 1 Ocak 2016 tarihinden itibaren e-defter ve e-fatura kapsamına alınıyor.”

İNTERNETTEN SATIŞ YAPAN ŞİRKETLER İÇİN E-ARŞİV UYGULAMASI

Yeni yılla birlikte internet üzerinden satış yapan firmalarla ilgili de düzenlemeler geliyor. YMM Erol Çember, 1 Ocak 2016 tarihinden itibaren, internet üzerinden satış yapan mükellefler, yıllık hasılatları 5.000.000 TL üzeri ise 1 Ocak itibari ile e-arşiv uygulamasına geçmelerinin zorunluluk olduğunu açıkladı.

BAĞIMSIZ DENETİM KAPSAMINA ALINAN FİRMALAR

1 Ocak 2016 tarihinden itibaren bağımsız denetimle ilgili de önemli değişiklikler başlıyor. Bağımsız denetim, yıllık aktif toplamı 50 milyon ve üzeri, yıllık hasılatı 100 milyon ve üzeri ve çalışan sayısı 200 ve üzeri olan firmaları ilgilendiriyor. Bu üç kriterden ikisini iki yıl üst üste sağlayan firmalar bağımsız denetim kapsamına girecek. YMM Erol Çember, bu firmaların genel kurullarını yaparak, bağımsız denetçilerini seçmek ve sözleşme imzalamak zorunda olduklarını belirterek, “Aksi taktirde, bu firmaların yıllık finansal tablolar ile yönetim kurullarının yıllık faaliyet raporları düzenlenmemiş hükmünde olur.  Denetçi seçiminden yönetim kurulu sorumludur” dedi.

 

ELEKTRONİK TEBLİGATA ERTELEME

Son yapılan düzenleme ile elektronik tebligat uygulaması 1 Nisan 2016 tarihine ertelendi. Vergi daireleri tarafından kurumlar ve gelir vergisi mükelleflerine yapılacak olan tebligatlar 1 Nisan 2016 tarihinden itibaren elektronik ortamda gerçekleştirilecek. Çember, yeni düzenlemeyle kurumlar vergisi mükellefleri ile ticari, zirai ve mesleki kazanç yönünden gelir vergisi mükellefiyeti bulunanların (Kazançları basit usulde tespit edilenlerle gerçek usulde vergiye tabi olmayan çiftçiler hariç) 01 Nisan 2016 tarihine kadar Elektronik Tebligat Talep bildirimini bağlı bulundukları vergi dairesine vermeleri gerektiğini söyledi. Elektronik tebligat zorunluluğu bulunmayan mükellefler de isteğe bağlı olarak elektronik tebligat yapılmasını talep edebilecekler.

YENİ NESİL YAZAR KASA KADEMELİ GEÇİŞLE 2017’YE ERTELENDİ

Yeminli Mali Müşavir Erol Çember, daha önce yapılan düzenlemelerle 1 Ocak 2016 tarihinden itibaren yeni nesil yazar kasa kullanımına geçiş zorunlu iken, son yapılan düzenlemeler çerçevesinde yeni nesil yazar kasa kullanma zorunluluğunun kademeli olarak 1 Ocak 2017 tarihine ertelendiğini bildirdi.

 

Kategori:
Etiketler:

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.