Zatürre deyip geçmeyin!

Published on:  /   Yorum yapılmamış

Kapalı alanlarda zatürre hastalığıyla daha sık karşılaşıldığını ifade eden Uzm. Dr. Berktaş, “Zatürre, akciğer dokusunun iltihaplanmasıdır. Bakteriler başta olmak üzere, çeşitli mikroorganizmalara bağlı olarak meydana gelir. Bazı zatürre türlerinde hasta kişiden sağlam kişilere doğrudan bulaşma riski vardır. Hapşırık, öksürük ve hastanın kullandığı eşyalarla diğer kişilere geçebilir. Erişkinlerde ileri yaş, kronik süreğen hastalıklar (akciğer, kalp, karaciğer, böbrek hastalıkları, şeker, nörolojik hastalıklar), bağışıklık sistemi hastalıkları (AIDS, kan ve lenf bezi kanserleri), sigara ve alkol kullanımı zatürreye zemin hazırlar. Çocuklarda erken doğum, anne sütü ile yeterli beslenmeme, düşük sosyoekonomik düzey, kalabalık yaşam koşulları, doğumsal kalp ve akciğer hastalığı, şeker hastalığı, başta sigara olmak üzere hava kirliliği, yetersiz aşılanma, kış mevsimi zatürre gelişimini kolaylaştırır” açıklamasında bulundu.

“Zatürre ihmale gelmez”     

Zatürre teşhisinin genellikle muayene ve akciğer röntgenindeki bulgularla konulduğunu ifade eden Dr. Özlem Berktaş, “Bazı zatürre türleri; üşüme-titreme, 39-40 dereceye varan ateş, öksürük, sarı-yeşil balgam çıkarma ve yan ağrısıyla ani olarak ortaya çıkar. Bazılarında ise sinsi bir başlangıç vardır. Birkaç gün devam eden halsizlik, eklem ve kas ağrıları, kuru öksürük, ateş, bulantı, kusma ve baş ağrısı gibi belirtiler görülebilir. Çocuklarda hızlı soluma, ateş, karın ağrısı ve kusma şikâyeti olabilir. Zatürre ihmal edilmemesi gereken bir hastalıktır. Tedaviye erken başlanıldığında sonuçlar yüz güldürücüdür. Ancak, teşhis ve tedavisi gecikmiş, ağır zatürre olgularında ölüm oranı yüksektir” dedi.

“Ellerinizi sık sık yıkayın”

Zatürre sıklığını arttıran sebeplerden söz eden Uzm. Dr. Berktaş, “Zatürreye yol açan ya da kolaylaştırıcı olan grip salgınlarında; kalabalıkla temasın azaltılması, ellerin sık yıkanması, kişilerle uzaktan selamlaşma, maske kullanılması ve yüksek riskli kişilere grip bulaştırabilecek kişilerin aşılanması korunma için önerilen hususlardan bazılarıdır. Yeterli beslenememe, kızamık, boğmaca, tüberküloz aşılarının yapılmaması, çocuklarda zatürre sıklığını artırmaktadır. Çocuklarda zatürre nedenleri arasında sık rastlanılan Haemophilus influenza’ya karşı geliştirilen aşının yaptırılması önemlidir. Sigara maruziyeti, çocuklarda zatürre sıklığını, hastaneye yatış ve ölümü artırmaktadır” şeklinde konuştu.

Kategori:

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.