Kanaat önderleri ve sivil toplum buluşması

Published on:  /   Yorum yapılmamış

Hatay Valisi Ercan Topaca,  kanaat önderleri ve sivil toplum kuruluşları temsilcileri ile bir araya gelerek ilimiz ile ilgili bir değerlendirme toplantısı yaptı.

Ottoman Otel’de düzenlenen toplantıya Hatay Valisi Ercan Topaca’nın yanı sıra 121. Jandarma Er Eğitim Alay ve Garnizon Komutanı J. Kur. Alb. Erdem Özcan, Hatay Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Serdar Güven, Hatay Cumhuriyet Başsavcısı Musa Çatal, Mustafa Kemal Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hasan Kaya, Hatay Barosu Başkanı Ekrem Dönmez, Vali Yardımcısı Orhan Mardinli, İl Jandarma Komutanı J. Kd. Alb. Turgay Aras, İl Emniyet Müdürü Ali Doğan Uludağ,  İlçe Belediye Başkanları, sivil toplum kuruluşları temsilcileri ve kanaat önderleri katıldı.

Konuşmasını yapmak üzere kürsüye gelen Hatay Valisi Ercan Topaca, hem 2015 yılını değerlendirmek hem de 2016 yılında kentimizle ilgili yapılması gerekenleri görüşerek bilgi alışverişinde bulunmak için bu toplantıyı düzenlendiklerini ifade etti. Topaca, ‘’İçinde bulunduğumuz dönem içerisinde ülkemiz ve dünyanın gündemi oldukça sıcak ve hareketli. Bu şartlarda biz Hatay olarak durumumuzu gözden geçirmek, gelecekle ilgili görüş alışverişinde bulunmak üzere bu toplantıları geleneksel hale getirmek istiyoruz.’’ dedi.

Hatay’ın birbirine sıkıca bağlı bir kültürel dokuya sahip olduğuna değinen Topaca, ‘’ Hatay’daki birlik, kardeşlik ve hoşgörünün kökleri öyle derinlere gidiyor ki bu kardeşlik öyle basit rüzgârlarla bozulamaz. Dünyanın ve bu coğrafyanın şu an içinde bulunduğu sıkıntılarının çözümünün kentimizdeki yaşantı, birliktelik ve karşılıklı anlayış olduğunu düşünüyorum. Aslında buradaki anlayışı, birlikte yaşama kültürünü dalga dalga etrafa yayabilsek dünya çok daha güzel olabilir. Ama maalesef bu yapılamıyor. Bu yapılamadığı için de birçok mağduriyet yaşanıyor ve binlerce kişinin hayatını kaybettiğini üzülerek görüyoruz. Böyle bir ortamda ülkemizin, devletimizin, kentimizin ayakta kalması, bizi biz yapan değerlerin yaşatılması çok önemlidir. Aslında bu toplantının temel sebebi de bu duygudur. Bizi biz yapan değerlerin yaşatılması ve çocuklarımıza aktarılmasıdır.’’ şeklinde konuştu.

vali kanaag önderleriyle (2)

-Küreselleşmeyle Birlikte Çocuklarımız, Gençlerimiz Doğup Büyüdüğü Kültürden Kopuyor-

Küreselleşmenin insanları birbirine yakınlaştıran, daha iyi bir iletişim kurmalarını sağlayan bir unsur olmakla beraber olumsuz etkilerinin de her platformda tartışıldığını belirten Topaca, ‘’İnsan kendi mahallesinde, kendi yerleşim yerinde küreselleşmeyle birlikte bir yabancılaşma yaşayabiliyor.  Eskiden kentlerimizde herkes birbirini tanırdı. Ancak şimdi apartmandaki komşumuzu bile tanımıyoruz. İletişimin güçlü olduğu, bu kadar kolay haberleşebildiğimiz bir dönemde küreselleşmeyle birlikte böyle bir yabancılaşmayla karşılaşıyor olmak ciddi bir sorun olarak karşımıza çıkıyor. Belki bugün yaşadığımız birçok sıkıntının da kaynağında bu yabancılaşma vardır. İnsanlar öncelikle kendi kültürüne yabancılaşıyor. Küreselleşmeyle birlikte çocuklarımız, gençlerimiz doğup büyüdüğü kültürden kopuyor. Kendi değerlerimizi, çok çeşitli kültürel yapımızı çocuklarımıza yeteri derecede aktaramadığımızı görüyoruz. Kültürel ortaklıklar azaldıkça kültürler arası birliktelik bozuluyor ve çatışma artıyor.’’ dedi.

Her şeyden önce temel amaçlarının kentimizin huzurunu sağlamak, refahını arttırmak, çocuklarımızı daha iyi bir geleceğe hazırlamak, aramızdaki birliği ve hoşgörüyü kuvvetlendirmek olduğunu ifade eden Topaca, ‘’ Bunu yaparken nelere dikkat edeceğiz, hangi alanlara ağırlık vereceğiz bunu hep birlikte konuşmamız lazım. Sorun büyüdükten sonra çözmek zor; ama şu an bunu görebiliyorsak konuşarak, ortak noktalarda buluşarak önümüzdeki sorunları büyütmeden çözebiliriz. Hatay’da çözülemeyecek sorun yok. Çünkü bu kent belli bir demokrasi, hoşgörü anlayışından, belli bir ortaklık kültüründen gelmektedir. Kentin ileri gelenleri olarak yapmamız gereken bu hoşgörüyü bozmak isteyenlere itibar etmemektir.’’ dedi.

-Hatay’ın Ekonomik Potansiyelinin ve Kapasitesinin Çok Büyük Olduğunu Düşünüyorum-

Hatay’ın doğru yönetilmesi ve stratejik önceliklerinin iyi tespit edilmesi anlamında bir iki hususu da paylaşmak istediğini dile getiren Topaca, ‘’Ekonomik anlamda çok ciddi bir üretim kapasitesine ve bereketli topraklara sahip olan bu kenti iyi yönettiğimiz zaman ülkenin refahına daha çok katkı yapmamız hiç zor değil. Zaten şu an Hatay’ın ülke ekonomisine çok büyük katkılar yaptığını biliyoruz. Ancak kentimizin ekonomik potansiyelinin ve kapasitesinin bundan çok daha büyük olduğunu düşünüyorum. Bu kapasiteyi ortaya çıkarmak anlamında devletimizin planladığı bazı projeler var. Bunlardan bir tanesi Amanos Tüneli projesidir. İnşallah bunu 2016 yılında başlatacağız. Bu proje Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nin İskenderun Limanı’yla çok daha iyi koşullarda bağlantısını sağlayacak.  Bu proje ile birlikte eş zamanlı yürüyecek olan bir başka projemiz de yaklaşık 80 bin dönüm alana sahip Hassa Organize Sanayi Bölgesi projesidir. Bu projeler sayesinde ilimizin ülke ekonomisine katkıları kat kat artacaktır.’’ dedi.

Topaca Hatay’ın ve ülkemizin refahına etki edecek, bizi bir üst lige çıkaracak projeler konusunda daha çok fikir yürütülmesi gerektiğini ifade ederek her türlü görüş ve önerilere devletimizin kanunları ve anayasamız ölçeğinde açık olduklarını söyledi. Toplantı karşılıklı görüş alışverişi ile devam etti.

Kategori:

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.