Dünya ekonomisi, kalite, güven ve pazarlamaya kayıyor

Published on:  /   Yorum yapılmamış

DOĞAKA 2015 Yılı Çalışma Programı kapsamında 7 Aralık 2015 Pazartesi günü saat 14.00’te “Markalaşma ve Kurumsal İletişim Semineri” düzenlendi.

Antakya Meclis Kültür Sanat Merkezi’nde düzenlenen seminere Hatay Valisi Ercan Topaca, Hatay Büyükşehir Belediye Başkan Vekili ve Genel Sekreter Yardımcısı Dr. Sait Önal, Mustafa Kemal Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Veysel Eren, DOĞAKA Genel Sekreteri Onur Yıldız, SANKO Holding Onursal Başkanı Abdulkadir Konukoğlu, ilimizden iş ve meslek dünyasından çok sayıda temsilci katıldı.

markalaşma (2)

yaptığı açılış konuşmasında, dünya ekonomisinin artık üretim ağırlıklı olmaktan çok kalite, güven ve pazarlama gibi alanlara kaydığını ifade ederek, ‘’ 19. ve 20. yüzyıllarda fabrikalar ekonomi anlamında çok önemliydi. Çünkü herkes üretim yapamıyordu. Ancak 21. yüzyıla gelindiğinde artık sadece üretim yapmanın yetmediğini görüyoruz. Çünkü herkes üretebiliyor. Eskiden dünyanın belli başlı ülkelerinde üretilen ürünler bugün teknolojisi olsun olmasın birçok ülkede uluslararası şirketler marifetiyle artık çok rahat üretilebiliyor. Böyle bir dünya ortamında markalaşma ayırt edici bir özellik olarak devreye girmektedir.’’ dedi. Markalaşma hususunda kendini geliştirebilen, dünya nezdinde malına güven oluşturabilen firmaların daha başarılı olduğunu belirten Sayın Topaca, ‘’ Sadece üretim yapabilen ama pazarlama ağı olmayan, markalaşamayan firmalar bir anlamda diğer firmaların fason üreticisi durumuna gelmektedir.’’ şeklinde konuştu.

Hatay’ın markalaşma konusunda Türkiye sıralamasında 16. sırada olduğunu belirten Sayın Topaca, ‘’Hatay’ın potansiyeli itibariyle bu sıranın yeterli olmadığını biliyoruz. Amacımız ulusal ve uluslararası kamuoyunda, tüketicilerde güven oluşturmuş ilimizin markalarını yaratabilmek. Hatay’ın Türkiye ekonomisindeki payı ve kapasitesi birçok sektörde çok önemli noktalara gelmiştir. Bundan sonraki süreçte hedefimiz, hem refah düzeyimizi arttırmak hem de ülkemize yaptığımız her anlamdaki katkıyı daha da büyüterek kendi markalarımızı oluşturmaktır. Türkiye ve dünya piyasasında o markalarla rekabet gücümüzü artırmalıyız. Üretim yapan tüm hemşehrilerimizi her toplantıda buna teşvik ediyoruz.’’ dedi.

markalaşma (1)

Hatay’da markalaşma hususunda henüz istenilen noktaya gelinemediğini ifade eden Sayın Topaca, ‘’Hatay’da markalaşmayı artırmak istiyoruz.  Bunun için devletimizin bize sağladığı imkânları fazlasıyla kullanmak suretiyle kendi markalarımızı Türkiye genelinde bilinir hale getirmek, bizim Hatay olarak stratejik hedeflerimizden birisidir. Bu anlamda vilayet olarak, kamu kurumları olarak üretici arkadaşlarımızın her zaman yanındayız. Bu hususta hep birlikte iş birliği yaparak, devletimizin teşviklerini, bölgesel dinamiklerini ve kentimizin coğrafi avantajlarını da kullanarak ilimizde markalaşmaya hızlıca devam etmeliyiz. İnşallah bu seminer bizler için yol gösterici olur.’’ diyerek konuşmasını noktaladı.

DOĞAKA genel Sekreteri Onur Yıldız ise DOĞAKA’nın kaynakların yerinde, etkin kullanılması amacıyla 2010 yılından bugüne faaliyetlerine hızla devam etmekte olduğunu söyleyerek;  bölgemizde yer alan firmaların ticaret hacimlerini ve kurumsal itibarlarını arttırmaları, sınai haklar hakkında bilgilenmeleri, yeni ürün ve hizmetlerinin rakiplerinkinden ayırt edilerek korunması, firmaların kar marjlarını yükseltmesi, markalaşma ile ilgili iyi uygulama örneklerinin paylaşılması gibi amaçlarla bu seminerin düzenlendiğini ifade etti. Yıldız, markalaşmanın artık belirleyici ve ayırt edici bir özellik olduğunu belirterek Türkiye’de 64.443 adet tescilli marka olduğunu, Hatay’ın 566 adet tescilli marka ile Türkiye’de 16. sırada bulunduğunu ifade etti.

Konuşmaların ardından ‘’ Kurumsal İletişim Yönetimi’’ ve ‘’Stratejik Marka Yönetimi’’ konularında sektör temsilcilerine sunumlar yapıldı. Seminerin başarı hikâyesi bölümünde SANKO Holding Onursal Başkanı Abdulkadir Konukoğlu, 40 yılı aşkın çalışma hayatından yola çıkarak Holding olarak şirketleşme ve markalaşma yolundaki deneyimlerini katılımcılarla paylaştı. Karşılıklı görüş alışverişi ile devam eden seminerde Hatay Valisi Ercan Topaca tarafından SANKO Holding Onursal Başkanı Abdulkadir Konukoğlu’na plaket takdim edildi.

Kategori:

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.