Bir portre… Ticaret hayatında 41.yıl

Published on:  /   Yorum yapılmamış

Ekogündem: Ticarete nasıl başladınız babadan mı yoksa siz mi?

1974 Yılında Rahmetli EROL OGUZLA  mobilya imalatına başladık… Yıllar içerisinde işimizi kendi çapımızda büyüttük. Gün geldi  Arap ülkelerine ve Avrupa’ya ( Almanya ya ) mobilya ihracatı yaptık.80 li yıllarda el işi oyma Mobilya İskenderun’a Mahsus Bir Sektördü…o yıllarda Antik Mobilya ( B.Atalay Mülayim ) Ar mobilya ( Ali Akaya ) Emrah mobilya, Marinda mobilya, Karamanoğlu mobilya, Josef Keklik gibi bu işin duayeni mobilya ustaları vardı..Bu firmaların çoğu bizler gibi yurt dışına mobilya ihracatı yaparlardı. Kereste yerli, kumaş yerli, boya yerli, işçilik yerli ürünlerden yapılır ve yurt dışına o günlerde 1 takım koltuk 8-10.000 $ gibi bir fiyatla satılırdı. Devlet bu konuda ihracat yapan firmalara teşvik verirdi %30-35’e varan bir destek vardı. Zaman içinde başka memleketlerden bu işi su istimal yapan bazı kişiler ortaya çıkınca  ( Y. Demirel) teşvikini hepten yok ettiler…

2.sebep mobilya üretimi 50-10 metre kare yerlerde olmaz en az 800-1500 metre kare olan büyük yerler lazım İskenderun maalesef bu konuda bir inkişaf yapmadı..hal böyle olunca el işçiliği mobilya bitkisel hayata girdi yok olmayla karşı karşıya kaldı..

necmi alay.

  1. S) Kastınız, yeni bir sanayi sitesi mi?
  2. C) Evet ancak İskenderun konum itibari ile dağ ve deniz arasında sıkışmış bir yer sanayi yapılacak yer yok..varsa da devlet bizzat el koyması lazım. Misalen Akçay da bulunan eğitim alayı çok büyük bir araziye yayılmış olan bu kışlayı başka bir yere taşıyıp yerine bir sanayi sitesi kurulabilir.

Devletin ve esnafın yardımıyla tüm orta şarka hizmet edebilecek bir mobilya sanayi sitesi kurulabilir.

Denize sıfır olan bir yer hatta bir orta ölçekli bir liman yapılıp serbest bölge statüsü uygulanırsa memleketimiz için hem iş gücü hem çok büyük döviz girdisi olur.

  1. S) Kaç çocuğunuz var?
  2. C) 6 çocuğum var. 2 kız 4 erkek hepsini evlendirdim..14 torun sahibiyim..4 oğlum şirkete ortak merkez İskenderun şube adana ve Antakya da işimizi idame ediyoruz.
  3. S) Ticaret Odasında Meclis üyeliğiniz vardı
  4. C) Evet 3 dönem meclis üyeliği yaptım eğitim vakfı yönetim kurulu üyeliyim oldu Halil şahin başkanlığında.
  5. S) Şu an mecliste olup bitenleri tasvip ediyor musunuz?
  6. C) Halil Şahin Bey İskenderun TSO’da yapmış olduğu başkanlık dönemini en iyi bir şekilde yaptı. Yaptığı en büyük eser.. Ebediyete kadar kalacak üniversite ve İskenderun a yakışan bir meclis binası son derece hassas ve hakkani bir şahsiyetti.

Yeni meclis başkanı Levent Bey’de sevilen ve hakkani bir kişilik. Yapılmış bazı yanlış şeyleri duyduk bu yapılan yanlışlıklar ( ki varsa ) çok yanlış benim şahsi kanatim şudur meclis yönetiminde olan kişi veya kişilerin meclise mal satmaları hiç etik değil. Ben yönetimde iken yönetimde olan bir arkadaş kendi firmasından vakfa mal verdi. Ben bunun etik olmadığını ifade etmiştim. Ve yönetim kurulu üyesi olduğum İTSO Eğitim Vakfından istifa ettim.

  1. S) İşleriniz nasıl?
  2. C) Allah’a şükür… Ancak iyi değil “Sulh Seyyüdülle hkem” diye bir hadisi şerif var sulh hükümlerin seyididir orta şarkta bir sulh hasır olursa işlerimiz çok daha iyi olacak.
  3. S) Yani savaşımı kastettiniz?
  4. C) Evet barış ve kardeşlik her daim. Kavga ve savaştan çok daha önemlidir. Bir hadis i şerif var Atıyğallah vâ resulehü ve veliyyül emri yani ALLAH’a resülune ve sizi idare edenlere itaat ediniz.Devletimiz almış olduğu ve alacağı tüm kararlara saygı duymak lazım.. Şu an Hatay da ekonomi en alt seviyede. Suriye ve ırak kapıları açık olmuş olsa bu bölgenin ekonomisi çok çok daha iyi olur. Bölgenin ekonomik askeri ve nüfus olarak tüm orta şarkın yıldızı olmuş….ne yazık ki bunu gören güçlü ülkeler bu konumumuzdan rahatsız oldu ve bizleri bu girdap ın içine ittiler. Biz yine devletimize güveniyoruz. ALLAH’ ın izni ile bu beladan mutlak suretle kurtulacağız çok güçlü bir hükümetimiz var.

Ayrıca Sayın Reisi cumhurumuz çok güçlü iradeye ve şahsiyete sahip. Kesinlikle bu işi en iyi şekilde yönlendirip bitireceğiz eminiz. Rabbim devletimize zeval vermesin

S ) Son diyeceğiniz bir şey var mı?

C ) Çocuklarım ve her kişiye söyleyeceğim tek şey helal kazanç zahmetsiz gelen mal ve mülk önünde sonunda elden gider.Onurlu bir yaşam onurlu bir kazanç onurlu bir ahiret.

Kategori:
Etiketler:

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.