“Her sorun yeni bir fırsata dönüşebilir” nasıl mı?

Published on:  /   Yorum yapılmamış

Pozitif duyguya mı, güçlü bir motivasyona mı ihtiyaç duyuyorsunuz? Geleceği şekillendirmek için doğru ve yanlışları görmeyi, kendinizi yeniden şekillendirmeyi düşünüyorsanız bir yaşam koçuna ihtiyacınız olabilir. Günümüzün yükselen trendi olan mesleklerden birisi olan “Yaşam Koçluğu”  yaşamınızdaki her sorunu yeni bir fırsata dönüştürebiliyor… Yaşam koçluğu mesleği ile ilgili Işık Yaşam Koçluk adlı kendi işlettiği firmasında danışanlarının yaşamına ışık tutan Gamze Sayıcı Keleş, siz değerli okurlarımız ile düşüncelerini paylaştı. İşte Yaşam Koçu Gamze Sayıcı Keleş ile yaptığımız röportaj:

“Yaşam Koçluğu” nedir? Alanları var mıdır?

Yaşam koçluğu; Kişi kendisini yetersiz, değersiz hissettiğinde, kendine güvende eksiklik olduğu hissedildiğinde kişilik bastırılıyor, kendine güven yok oluyor. Kişi kendini yetersiz ve yeteneklerinin farkında olmadan yaşamaya devam ediyor kişi. Küçükken yetiştirilirken  “yapma”, “etme”, “yapamazsın”, “edemezsin” “deme” gibi sözcükler, bilinçaltına yanlış kodlamalar yapılıyor.  Bilinçaltı “ecek”, “acak”, “me-ma”yı almıyor, düş yap et gibi kelimeleri bilinçaltı alıyor. Sözler çok önemli. Yaşanan olumsuz olaylar, Kişinin kendisinde eksiklik ve yetersizlik olduğunda kişinin kaygıları başlıyor. Acaba yapabilir miyim?, Başarabilir miyim?” gibi… Kişinin yeteneklerinin farkında olmadan yaşaması ve kişi nasıl yapabileceğini, nasıl başarabileceğini ve nasıl yol alabileceğini bilemediği durumda danışan bize geliyor. Kişinin toplumda geri planda kalması v.b. durumları aşmasına doğru sorularla, yargılamadan, kişi kendisini görerek kendi kendisini yönlendirmesini pozitife çeviriyoruz. Bunu yaparken de akıl vermiyoruz.

Kimlere ve nasıl hizmet veriyorsunuz?

Kkariyer, zaman yönetimi, stres yönetimi, öfke kontrolü, nefes teknikleri, hızlı okuma, öğrencilere hafıza teknikleri, test çözme teknikleri gibi konularda birçok alanda bir çok kişi ve kurumlar ve okullar yani 7’den 77’ye… Her alanda insanlara yardımcı oluyorum..

Ne zamandan bu yana bu işi yapıyorsunuz?

AÖF Felsefe Bölümü Lisans mezunuyum. İki Yıldan bu yana yaşam koçluğu yapıyorum. Gaziantep’de üniversiteden öğretim görevlisi olan Sayın Ayşe Yıldız Köroğlu’ndan  iyi yıl boyunda ders aldım. Kendi alanımla ilgili çok sayıda kitap okudum. Ayşe Hocam, “Ne zaman başlayacaksın?” diye sorduğunda “Kendimi ne zaman hazır hissedersem” demiştim. Ben kendimi iki yıl önce hazır hissedince yerimi açmaya karar verdim.

NLP ‘yi son zamanlarda sık sık duyuyoruz bu harfleri açar mısınız?

NLP, Nöro Linguistik Program kelimelerinin baş harfinden oluşuyor. İnsan davranışlarının şekillenmesi üzerine kurulan NLP’nin amacı, insanların etkili iletişim kurması ve kendini sürekli geliştirmesidir. İletişim ve gelişim üzerine kurulan NLP’yi etkili iletişim kurmak için iş yaşamında ve özel yaşamda insanlarla olumlu diyalog kurmaktır. Olumsuz işe yaramayan fikirleri alıp yerine olumlu düşünceleri onun yerine koymaktır.

İyi bir yaşam için önerileriniz nelerdir?

Herkesin kendine göre bir yol haritası vardır. Önerilerim değil de, kendim olarak iyi bir yaşam için değerlerimden örnek vereyim. Dürüst olmak, sevgi, saygı, güven, maneviyat. İşini aşkla yapıyorum. Kendimi tanımak, kendine güvenmek, başkalarının pohpohlamaları bir yere kadar. Kendi değerlerimin farkında olmak, önce kendisi için var olmak. Hayatın merkezinde kim var diye sorduğumda; “annem, kardeşim, kocam, kardeşim vs. Peki sen neredesin diye sorduğumda insan şaşırıyor. Hayatın merkezinde kişinin kendisi olması sonra çevresindeki insanları düşünmesi bencillik değildir. Anne kuşa baktığınızda önce kendisi yiyor sonra yavrusuna yiyecek getiriyor. “Can cana bakıyorsa tüm canlara bakar” diye güzel bir söz var. Canla bakmıyorsa kişi hangi cana bakabilir ki? Bu sözü çok seviyorum.

Gelecekte hedefleriniz nelerdir?

Hem maddi hem de manevi yönden çok iyi yerlere gelmek istiyorum. İşimi en güzel biçimde icra ederek insanların yaşamdaki başarı ve güveni getirerek onların da yaşamlarında güzellikleri işaret etmek istiyorum. Gelecekte bir kitap yazmak gibi bir hedefim var. Tabi onun da zamanı var.

Kategori:
Etiketler:

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.