İHD Cezaevindeki gelişmeleri gündeme taşıdı

Published on:  /   Yorum yapılmamış

Bir süre önce açılan İskenderun T tipi Cezaevi’nde baskı ve insanlık dışı uygulamaların söz konusu olduğunu iddia eden  İnsan Hakları Derneği İskenderun Şube Eşbaşkanı Coşkun Selçuk, ceza evlerinin toplumsal bir yara olarak kanamaya devam ettiğine işaret etti.

“Mahkemelerin verdiği ceza dışında insan onuruna yakışmayan uygulama ve dayatmalarla sürekli olarak baskı ve sindirme yöntemleri ile gündeme geliyor. Keyfi uygulamalarla insanlık onuru teslim alınmaya çalışılıyor. Yasalarda yer almayan, dayatmalarla, cezaevindeki insanlardan adeta intikam alınmaya çalışılıyor.” diyen Coşkun Selçuk, cezaevinde müdahalelerin yaşandığına dikkat çekerek, yaşanan gelişmelerin ardından İskenderun T Tipi Cezaevi’nde bulunan mahkum ve tutuklulardan en az on sekiz kişi farklı cezaevlerine sevk edilmişlerdir. Ailelerin bize yaptığı başvurular sonucunda elde ettiğimiz bilgilere göre; Emrullah Abay Balıkesir L Tipi, Abdulkadir Sert İzmir 4 Nolu T Tipi, Habil Emen Bandırma 1 Nolu F Tipi, Özgür Özçelik Antalya L Tipi, Ramazan Araz İzmir 1 Nolu T Tipi, Abdülaziz İbrahim Menemen T Tipi, Mehmet Polatsoy İzmir 2 Nolu T Tipi, Hüseyin Aydın İzmir 3 Nolu T Tipi, M. Şafak Elçiçek İzmir 2 Nolu T Tipi, Abdulkadir Atıcı İzmir Menemen T Tipi, Rıdvan Orak İzmir 1 Nolu T Tipi, Cahit Baybariz Balıkesir L Tipi, Sinan Tutmaz Düzce T Tipi, Süleyman Benzer Düzce T TipiVedat Çelik Kocaeli T Tipi, Mustafa Türkoğlu Bandırma Cezaevi, Ferhat Demirbaş İzmir 1 Nolu T Tipi, İsmail Genç İzmir 1 Nolu T Tipi  Cezaevi’ne sevk edildiğini söyledi.ihd ce (1)

Mahkumlara ve tutuklulara dayatmalar ve darp etme sonrası hücre cezaları verildiğine de işaret eden Coşkun Selçuk, “Yeterli bütçe olmadığı gerekçesiyle, bir çok yerde tutuklular mahkemeye getirilmezken, ailelerine yakın cezaevlerine sevk isteyen mahkumların istekleri yine aynı gerekçeyle reddedilirken, İskenderun T Tipi Cezaevi’nden bu kadar uzak yerlere yapılan bu sevklere hangi bütçeden kaynak bulunmuştur? İskenderun T Tipi Cezaevi’nde ne yapılmak istenmektedir? Daha önce M Tipi Cezaevi’nde herhangi ciddi bir sorun yaşanmazken, ne oldu da yeni cezaevi yönetimi tutuklu ve hükümlülere bu tür muameleler yapmaktadır? İnsan haklarına aykırı bu tür uygulamaların takipçisi olacağımızı, ulusal ve uluslar arası insan hakları kuruluşları ve yetkili kurumlar nezdinde sorunların çözümü ve sorumluların ortaya çıkarılması için gerekli girişimlerde bulunacağımızı belirtmek istiyoruz. Cezaevlerinde uluslar arası hukuka uygun şartların yaratılması ve mahkemelerin verdiği cezalar dışında cezai uygulamaların olmaması için mücadele ve duyarlılığımızı sürdüreceğiz.” dedi.

 

Kategori:

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.