Bakliyat ürütetimi fırsata dönüşmeli

Published on:  /   Yorum yapılmamış

 

Anadolu’nun bereketli topraklarında sağlanacak teşviklerle ve yeni tarım politikalarıyla hak ettiği değerlerde üretimin sağlanacağını, beyaz yakalı insan iş gücü için önemli istihdamların sağlanacağını da ifade eden Güneydoğu Anadolu Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Mahsum Altunkaya 2016 bakliyat yılının tarımın kalkınması için fırsata dönüştürülmesinin sağlanabileceğini sözlerine ekledi.

Türkiye’nin önerisi doğrultusunda BM tarafından 2016 Uluslararası Bakliyat Yılı ilan edilmesiyle ilgili bir değerlendirme yapan Güneydoğu Anadolu Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Mahsum Altunkaya Türkiye’nin bakliyat üretiminde eski günlerine dönebilmesi için bunun fırsata çevrilmesi gerektiğini ifade etti. Başkan Altunkaya yaptığı değerlendirmede son dönemlerde Türkiye genelinde bakliyat üretiminde önemli oranda düşüş yaşandığını, bunun temel nedenlerinin geçmiş dönemlerde uygulanan yanlış tarım politikaları kadar üreticinin de zahmetli bir ürün yetiştiriciliği olan bakliyat üretimini yavaş yavaş bırakarak daha kolay ürünler yetiştirmeye yönelmesi olarak değerlendirilebilir. Bakliyat yılı bu anlamda Türkiye için tarımsal reformların oluşturulması ve buna bağlı olarak çiftçilerin bu ürünleri yeniden ekmesinin teşvik edilmesiyle fırsata dönüşebilir. Diğer taraftan bakliyat ürünlerinin obeziteyle mücadeledeki öneminin tüketicilere doğru anlatılması ve bu ürünlerin tüketilmesinin özendirilmesi ortaya ciddi bir talep çıkaracaktır. Bu anlamda doğru politikalarla büyük bir istihdamın da sağlanması gündeme gelebilir. Bugün beyaz yakalı binlerce ziraat mühendisimiz işsizlikle mücadele derken bakliyat üretimine yönelik yapılacak yatırımlar ve verilecek teşvikler bu mühendislerimizin de ciddi anlamda istihdam edilmesi için önemlidir.

2023 hedeflerine ulaşabilmemiz için gerçekleştirdiğimiz ihracatlar da elbette birliklerimiz için hububat kadar bakliyatta büyük önem taşımakta, ancak ithal ettiğimiz ürünlerin ihracatını yaparak bu kalemlere olan talepleri karşılıyoruz. Oysa bir tarım ülkesi olan Türkiye’de bakliyat üretiminin geliştirilmesi ve teşviki kendi ürünlerimizin ihracatını gerçekleştirmemizi sağlayacaktır. Bu da 2023 hedefleri için önemli bir adım olacaktır” dedi.

Bakliyat üretimini arttırarak 2023 hedeflerini zorlayabiliriz

TÜİK verilerine göre 2015 yılı tarımsal üretiminde beklenen artışları da değerlendiren Başkan Mahsum Altunkaya “ TÜİK verilerine bakıldığında 2015 yılı sonuna kadar tarımsal üretimde gerçekleşmesi beklenen rekolte ülkemizin iç tüketimini dahi yeterli oranda karışlayamayacak miktardadır. Buna göre tahıl ürünleri üretim miktarlarının 2015 yılında bir önceki yıla göre %18,1 oranında artarak yaklaşık 38,6 milyon ton olacağı tahmin edilirken bir önceki yıla göre buğday üretiminin %18,9 oranında artarak 22,6 milyon ton, arpa üretiminin %27 oranında artarak 8 milyon ton, çeltik üretiminin %10,8 oranında artarak 920 bin ton, dane mısır üretiminin %7,6 oranında artarak 6,4 milyon ton olması öngörmektedir. Bakliyat açısından ise yapılan tahminler baklagillerin önemli ürünlerinden nohutun %2,2 oranında artarak 460 bin ton, kırmızı mercimeğin %4,6 oranında artarak 340 bin ton, yumru bitkilerden patatesin ise %14,3 oranında artarak 4,8 milyon ton olacağı tahmin edilmiştir. Yağlı tohumlardan ayçiçeği üretiminin %2,6 oranında artış göstererek 1,7 milyon ton olması öngörülüyor. Ülke olarak dünya pazarlarında daha etkin ve aktif olabilmemiz için bütün ürünler için rekoltelerin daha yüksek olması ve üretimin bu anlamda teşvik edilmesi şarttır. Anadolu bu anlamda gerçekten bir tarım üretim merkezi gibidir. Bizlerin koordineli olarak yapacağımız en önemli şey üreticiden tüketiciye kadar zincirin bütün halkalarının el birliğiyle bu gelişmeleri desteklemesi olacaktır ”dedi.

Kategori:
Etiketler:

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.