Ayakta yolcu taşınması engellenemiyor!

Published on:  /   Yorum yapılmamış

Yoğun trafik halinde dolmuşlardan yana yaşanan sıkıntılar hususunda gazetemiz Ekogündem’ e açıklama yapan İskenderun Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanı Erol Akın, özellikle sabah ve akşam saatlerinde trafiğin yoğun olduğu zamanlarda, dolmuşa alınmama, dolmuşun tıka basa yolcuyla doldurulması gibi konularda halk tarafından çok fazla şikâyet alındığını söyledi. Ayakta yolcu alabilecek kapasitede ki aracın halk otobüsleri olduğunu söyleyen İŞÖF Başkanı Akın, yolcuların da bu konuda dikkat etmeleri gerektiğini, dolmuşlar doluysa binmemelerini, “sayısını aşmamak şartıyla” ayakta yolcu alabilen halk otobüslerini tercih etmelerini istedi.

“Şikâyetlerin Muhatabı Belediye Zabıta Müdürlüğü”

Ücretsiz Halkın şikâyet ettiği bir diğer konu olan 65 yaş üzeri yolculardan yol ücreti alındığı ile ilgili açıklamalarında bu kuralın sadece halk otobüslerinde geçerli olduğuna dikkat çeken Başkan Akın, “ Yalnız İskenderun da değil Türkiye’nin her yerinde kural böyle. Türkiye’de hiçbir esnaf grubu yok ki ücretsiz mal ve hizmet sunsun. Fırıncı ekmek satar ücreti alır. Kasap et satar bedelini alır. Ama bizim konumumuzda polisten, zabıtadan, PTT dağıtım memurlarından, 6 yaş ve altı çocuklardan, gazilerden, istiklal madalyası olanlardan, gazeteciler cemiyetine kayıtlı olan basın mensuplarından, engelli vatandaşlarımızdan ve refakatçilerinden ücret alınmamaktadır.  Aksi takdirde ücret alındığında kişinin muhatabı Belediye Zabıta Müdürlüğüdür. Şikâyetçi olsunlar. Bizim müeyyide uygulama yetkimiz yok.” diyerek konuya açıklık getirdi.

“Herkes toplu taşıma şoförü olamaz”

Trafikte sorun teşkil eden kuralsızlıkların sadece yolcu taşımada olmadığına değinen İskenderun Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanı Erol Akın, “İskenderun da 110 bin kayıtlı araba var. Karayılandan Arsuz’ un Işıklı köyüne kadar toplamda 1600 ticari araç var. Dolmuşların 3 te ikisi duraklarda 3 te biri seyir halindeyken trafik düzenini altüst eden tek ticari araçlar mı? Dolmuşun hata yapmasına sebep olan araçları da görmeliler. Ne yazık ki ehliyetini alan 18yaşındaki herkesin ayağı gaza basıyor eli direksiyon tutuyorsa yolcu alma hakkına sahip oluyor. Hiç bir kısıtlayıcı önlemi de yoktur. Herkes toplu taşıma şoförü olamaz. Toplu taşımacılık mesleğini yapabilecek yetki ve olgunluğa erişmesi bilgi ve deneyim sahibi olması gerekir. İletişim bilgisine sahip insan psikolojisinden anlayan trafik kural ve kaidelerini bilip uygulayan öfke patlamasına karşı sabırlı olması lazım. İlgili kanun yönetmelik vermedikten sonra biz ne yapabiliriz. Sorumluluk var ama yaptırım uygulama yetkimiz yok.”  dedi.

“Polis de etkili bir görev yapmalı”

İskenderun Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanı Erol Akın, son olarak trafik polislerinin sadece ceza yazmakla kalmayıp onları daha etkili bir biçimde uyarmaları gerektiğine değinerek açıklamalarını bitirdi.

Kategori:

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.