Mobilyacılık yeni esintiler kültür farklılığı istiyor

Published on:  /   Yorum yapılmamış

Mobilya sektörünü geliştirmek, sektördeki sorunları ve fırsatları ortaya koyarak sektörü daha ileriye taşımak amacıyla Doğu Akdeniz Kalkınma Ajansı (DOĞAKA)’nın Mobilya Sanayicileri ve İşadamları Dernekleri Federasyonu (MOSFED) işbirliği ile düzenlediği Mobilyacılık Paneli Hatay’da düzenlendi.

2

06 Ekim 2015 Salı günü saat 15.00’te Antakya Küçük Sanayi Sitesi Kooperatifi Toplantı Salonu’nda gerçekleştirilen mobilyacılık paneline Hatay Valisi Ercan Topaca’nın yanı sıra Antakya Belediye Başkanı İsmail Kimyeci, Bilim Sanayi ve Teknoloji İl Müdür V. Sunday Balıkoğlu, Doğu Akdeniz Kalkınma Ajansı (DOĞAKA) Genel Sekreter V. Onur Yıldız, Antakya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Başkanı Hikmet Çinçin, Hatay Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği (HESOB) Başkanı A. Kadir Teksöz, Marangozlar ve Hızarcılar Odası Başkanı Mehmet Ali Yapar ve diğer ilgili yetkililer ile çok sayıda sektör temsilcisi katıldı.

ercan topaca

“Sektöre ürün değişikliği ve pazarlama stratejisi şart”

Panelde konuşan Hatay Valisi Ercan Topaca mobilyacılık sektörünün, Türkiye’nin en eski ve en çok gelişen sektörlerinden birisi olduğunu belirterek mobilyanın hayatımızın bir parçası olduğunu söyledi. Sayın Topaca, ‘’Mobilyacılık insan var olduğu sürece ihtiyaç duyacağımız, ürün çeşitlerinin, pazarlama tekniklerinin, yenilenme eğiliminin sürekli arttığı bir sektördür. Bu sektöre Hatay ölçeğinde baktığımız zaman azımsanmayacak derecede üreticinin ve ticaret potansiyelinin olduğunu söyleyebiliriz. Ancak Hatay, Kahramanmaraş, Osmaniye illerinden oluşan TR63 bölgesi olarak mobilyacılık sektöründeki ihracatımız 50 milyon dolar civarında, belki biraz daha fazla olabilir. Hatay’da bu rakamın 30 milyon doların biraz üzerinde olduğunu tahmin ediyorum. Hatay’ın potansiyeli ve kapasitesini düşündüğümüzde bu miktarların çok yeterli olduğunu düşünmüyorum. Bu sebeple sizlerin ve bizlerin üzerinde düşünmesi gereken birçok husus var. Bu toplantı da bu hususları değerlendirmeye vesile olacaktır.’’ dedi.

“Sektörün kurtuluşu komşudaki krizin bitmesi”

Kamu yönetimi olarak devletin bütün birimleri başta olmak üzere ilimizde mobilyacılık sektörünü desteklediklerini ifade eden Sayın Topaca, ‘’İlimizdeki mevcut mobilyacılık potansiyelinin geliştirilebilir ve büyütülebilir bir konumda olduğunu, ilimizin ihracattaki payını yükseltebileceğimizi düşünüyorum. Bulunduğumuz coğrafya itibariyle Hatay ticarette birçok avantaja sahiptir. Bu sektörün daha da gelişmesi için öncelikle komşularımızdaki krizlerin bitmesi gerekir. Şunu bilmek gerekir ki her kriz arkasında belli fırsatları beraberinde getirir. Bu krizi fırsata çevirmek için hazırlık sürecini iyi yapmamız gerekmektedir. Ortadoğu coğrafyasına  yakın olmak suretiyle  o bölgenin tüketim eğilimlerini ve ihtiyaçlarını bilmek, Arapça bilmek ticarette iyi bir avantajdır.’’ dedi.

İlimizin mobilyacılık potansiyelinin daha da geliştirilebilmesi için üretilen mobilyalarda ürün çeşitliliğinin arttırılması gerektiğini ifade eden Topaca, ‘Üretilen mobilyaları modern esintilerle, değişik kültürlerin kullandığı modellerle çeşitlendirmek gerekiyor. Bu sektörde başarı istiyorsanız kendi markanızı oluşturmanız lazım. Markasını oluşturamayan fason hizmet yapmaya devam etmek zorunda kalır. Mobilyacılık konusunda ilimizi daha iyi yerlere taşımak için hızla çalışmamız, kendimizi yenilememiz, patent ve tescil konusunda kendimizi geliştirmemiz gerekmektedir. Eksiklerimizi tamamlama konusunda birlikte çalışarak bu sektörü daha çok geliştirme, uluslararası ticaretten daha çok pay alma, ülkemizin ve kentimizin ihracatını daha da arttırma konusunda elimizden geleni yapmaya hazırız.’’ dedi.

“Doğaka, en çok mobilyacılık sektörüne öncelik tanıyor”

Doğu Akdeniz Kalkınma Ajansı (DOĞAKA) Genel Sekreter V. Onur Yıldız ise DOĞAKA’nın  planlama, araştırma, fizibilite ve mali destek programlarıyla ayrı ayrı her bir sektörün gelişmesini hızlandırdığını belirterek Hatay’ın mobilyacılık sektöründe gerek fizibilite çalışmalarıyla gerek program faaliyet destekleriyle yapılan sektör raporlarıyla gerekse de şu ana kadar sağlanan 34 mali destek programıyla Türkiye’deki ajanslar arasında mobilyacılığa en çok destek veren ajans olduğunu ifade etti.

“Antakya’ya ahşap kurutma tesisi”

Antakya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Başkanı Hikmet Çinçin ise konuşmasında,  Antakya Küçük Sanayi Sitesi’nde 7 milyon TL proje bütçeli IPA sanayi altyapısını iyileştirme adı altında mobilya ortak kullanım tesisi ile Avrupa Birliği İş Geliştirme Merkezi (ABİGEM)’nin destekleriyle 100 bin euro bütçeli bir ahşap kurutma tesisinin kurulacağını ifade etti. Panel, katılımcıların sunumları ve sektör temsilcilerinin soru-cevap şeklindeki görüş alışverişleri ile devam etti.

Kategori:
Etiketler:

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.